19 мая, воскресенье
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
В Івано-Франківську волонтерів вчать шити адаптивний одяг для поранених воїнів
В Івано-Франківську волонтерів вчать шити адаптивний одяг для поранених воїнів

В Івано-Франківську волонтерів вчать шити адаптивний одяг для поранених воїнів

В Івано-Франківську волонтерів вчать шити адаптивний одяг для поранених воїнів. Потреби почали зростати, а робочих рук бракує. Тому кілька громадських організацій об’єдналися і створили курси крою та шиття.

Про це розповіли журналісти Фактів ICTV в об’єднаному ефірі українських телеканалів Єдині новини.

Зараз дивляться

Запити величезні

Як зазначають журналісти, запити – величезні. Це тисячі квадратних метрів маскувальних сіток, які просять військові, адаптивний одяг для поранених, який передають до шпиталів і на стабілізаційні пункти. Усе це роблять за донати людей, а якщо пощастить, то отримують гранти.

Івано-Франківська обласна клінічна лікарня перша медустанова в місті, яка масово почала приймати тяжкопоранених. Тоді не вистачало будь-якого одягу, згодом з’явилася потреба в адаптивному.

Спеціальний одяг

– Йдеться про потреби травмованої людини, яка не може вдягнути звичайний одяг. Це можуть бути штани, труси, сорочки, футболки, чохли на ампутовані кінцівки, – розповідає співзасновниця Дому ветерана “Бандерівський схрон” Наталія Чорна.

Спочатку спеціальний одяг Наталія шила сама, а потім знайшла однодумців – її підтримали волонтери з іншої організації. Виготовляють не лише стандартні моделі, а й за індивідуальним кроєм – під конкретні потреби.

– Від початку року відправили в стабпункти вже до сотні штанів, напевно сотні півтори трусів і десь штук 50 адаптивних штанів. Тому що адаптивні речі забирають набагато більше часу через додаткову роботу, – пояснила волонтерка.

Курси з пошиття адаптивного одягу

Щоб збільшити партії, волонтери організували курси з пошиття адаптивного одягу.

“Клаптик” – так називається простір для швейного волонтерства. Тут уже провели другий набір охочих допомогти. Окрім одягу, виготовляють маскувальні сітки.

– За 10 років війни держава їх досі не закуповує для армії, – розповідає засновниця ГО “Дружина воїна” Тетяна Фреїшин.

У пошуку грошей, матеріалів і робочих рук

Чоловік Тетяни – військовий. Багато років тому жінка створила громадську організацію, яка мотивує дружин військовослужбовців і допомагає армії.

Волонтерки постійно в пошуку грошей, матеріалів і робочих рук, бо військові потребують дедалі більшої допомоги. Тож активісти закликають долучатися до корисної роботи для фронту в кожному місті та селі.

Єдині новини

Теги по теме
Ивано-Франковск
Источник материала
Поделиться сюжетом