Період внутрішнього духовного очищення: чи можна слухати музику під час Великого посту 2024
Період внутрішнього духовного очищення: чи можна слухати музику під час Великого посту 2024

Період внутрішнього духовного очищення: чи можна слухати музику під час Великого посту 2024

Великий піст допомагає вірянам підготувати тіло та душу до світлого свята Воскресіння Ісуса Христа. Він завжди триває сім тижнів та закінчується напередодні Великодня.

Під час Великого посту віряни дотримуються суворих заборон у вживанні їжі, тим самим очищують свій організм та душу. Проте церква наголошує, що піст — це не лише дотримання обмежень в їжі. Також віряни повинні проводити ці дні в молитвах, роздумувати про своє життя та покаятися в гріхах.

Чи можна слухати музику в період Великого посту 2024

Піст перед Великоднем — це період внутрішнього духовного очищення та вдосконалення усіх вірян.

Зараз дивляться

В ПЦУ пояснюють, що сенс посту — не в тому, щоб чогось не їсти, а у нашій концентрації на головному в житті. Тілесне постування допомагає зосередитися на внутрішньому світі: розібратися у цілях та цінностях, щиро покаятися та виправити свій шлях таким чином, щоб він вів до спасіння.

Тому на період Великого посту церква радить утримуватись не лише від споживання певної їжі, а й обмежити себе:

  • у веселощах;
  • у телебаченні та інтернеті;
  • у вживанні алкоголю.

Натомість необхідно більше часу приділяти молитвам, частіше відвідувати церковні служби та обов’язково прийти на сповідь та причаститися.

Що ж стосується прослуховування музики, то це залежить від релігійних переконань та традицій конкретної церкви.

Наприклад, в Українській Греко-католицькій церкві Великий піст супроводжується відмовою від розваг та розважальних заходів, у тому числі й  від музики. Така ж позиція прийнята у православних церквах, де Великий піст сприймається як час роздумів, молитви та відмови від зайвого.

А ось у католицькій церкві у період Великого посту слухати музику не заборонено, проте вірян закликають до роздумів та ретельно обирати музичні композиції.

Релігієзнавець Олександр Саган також зазначає, що прослуховування музики в період Великого посту не забороняється.

– Головне, яку музику ви слухаєте. Якщо це гучні, розважальні композиції, звичайно, краще відмовитись від такого, – зазначає Саган.

В Заповіді Церковній сказано: В заборонені часи (в час посту) гучних забав не справляти, – це весілля, дискотеки, хрестини та всякі гучні вечірки. Тому не варто справляти масові гуляння, а слухати спокійну музику, духовну музику – можна.

Теги по теме
музыка запрет
Источник материала
Поделиться сюжетом