19 мая, воскресенье
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Росія активізувалася з низки причин: наслідки обстрілу України 21 березня
Росія активізувалася з низки причин: наслідки обстрілу України 21 березня

Росія активізувалася з низки причин: наслідки обстрілу України 21 березня

Російські війська здійснили ракетну атаку по Україні протягом 21 березня. Під обстріли потрапили Київ, область, Миколаїв та Херсонщина, зокрема, Берислав, Козацьке, Садове, Велетенське та Качкарівка.

Що відомо про ракетний обстріл України 21 березня та які наслідки по регіонах – далі у матеріалі Фактів ICTV.

Ракетна атака на Київ

Вранці 21 березня російські війська атакували Київ, внаслідок чого є 15 постраждалих людей.

Зараз дивляться

Війська РФ запустили по Києву дві балістичні/аеробалістичні ракети Іскандер-М (KN-23)/Х-47М2 Кинджал, а також 29 крилатих ракет Х-101/Х-555 із 11 стратегічних бомбардувальників Ту-95МС. Райони пусків – Волгодонськ та Енгельс на території Росії.

Ворожі ракети заходили з півночі, основний напрямок удару вранці 21 березня – Київ, відзвітували в Повітряних силах ЗСУ. Всі цілі знищено.

Фото: Факти ICTV

Майже всі крилаті та балістичні ракети, якими Росія намагалася атакувати Київ, були націлені на об’єкти Головного управління розвідки Міністерства оборони України, заявило анонімне джерело в ГУР.

Керівник Центру військово-правових досліджень Олександр Мусієнко у коментарі Фактам ICTV заявив, що такий масштабний ракетний удар по Києву був першим за 44 дні. Він пояснив, що Росія активізувалася з низки причин.

– Їм дуже дошкуляють операції українських спецслужб, зокрема, воєнної розвідки та Служби зовнішньої розвідки України. Є інформація, що ціллю могли бути будівлі Головного управління розвідки і Служби зовнішньої розвідки. Очевидно, що наші спецслужби доволі активно діють і створюють ворогові дуже багато проблем. Вони ведуть полювання на наших розвідників.

Можна сказати, що особисто Кирило Буданов є автором багатьох операцій, які є доволі нищівними для Росії. Звичайно, ці об’єкти є ціллю. Це визнання того, наскільки ефективно працює українська розвідспільнота. Це визнання того, що вони надзвичайно активно діють, проводять операції, які завдають ворогові серйозних збитків, – вважає аналітик.

Військовий експерт припустив, що Росія хотіла атакувати об’єкти оборонної індустрії та спричинити паніку серед українців.

– Другий момент: ймовірно, іншими цілями могли бути об’єкти, які пов’язані з оборонною індустрією. Росії дуже дошкуляють атаки дронами по НПЗ та авіабазі Енгельс. Вони намагаються такі об’єкти вишукувати. Сама атака має терористичний вимір, оскільки ракети, які летять, досить часто потрапляють в райони житлової забудови, як було раніше. Все одно Росія має на меті ще сіяти страх і паніку такими ударами. Мета така ж сама – ракетний терор, залякування населення, спричинення жертв і руйнувань серед цивільних, – переконаний він.

Олександр Мусієнко зазначив, що Росія хотіла перевірити роботу української системи ППО на тлі публікацій у західних медіа, що, мовляв, в України закінчаться ракети.

– Ракети не закінчуються, як ми побачили. ППО відпрацювало надзвичайно ефективно – 100% збитих цілей. Збиті Кинджал і балістична ракета, що свідчить про те, що Patriot вкотре перемагає Кинджал, а зброя, передана нашими партнерами, значно ефективніша, ніж російська. Вона допомагає нам ефективно боронитися, – звернув увагу експерт..

Робота ППО у Київській області

У Київській області є четверо постраждалих та руйнування після збиття російських ракет вранці 21 березня. Одного пораненого госпіталізовано до лікарні. Люди мають різні травми: різані рани кінцівок, садна, травма ока та обличчя.

Водночас зафіксовано руйнування та пожежі у шести населених пунктах в чотирьох районах Київської області. Пошкоджено понад 40 житлових приватних помешкань, двоє багатоповерхівок та 12 автомобілів.

Під Києвом внаслідок вибухової хвилі вибито вікна у ліцеї. Також виникли перебої з постачанням світла після того, як було пошкоджено лінії електропередач.

Фото: Офіс генерального прокурора

Удар по Миколаєву

Російські війська завдали удару балістичною ракетою по Миколаєву вдень 21 березня, внаслідок чого загинула жінка та постраждали ще шестеро людей.

За словами очільника Миколаївської ОВА Віталія Кіма, одній людині надали допомогу амбулаторно, а рятувальні пошуки ще тривають.

Обстріли Херсонської області

Херсонська область опинилася під обстрілом російських військ протягом 21 березня, через що є загиблі та поранені люди. Армія РФ атакувала Берислав, Козацьке, Садове, Велетенське та Качкарівку.

Зокрема, в Бериславі після скидання вибухівки з дрона госпіталізовано жінку з мінно-вибуховою травмою та множинними осколковими пораненнями, а ще один чоловік дістав забій спини та голови.

У Козацькому за аналогічних обставин постраждав місцевий мешканець. У Садовому після артилерійського обстрілу чоловік дістав акубаротравму. У Велетенському внаслідок атаки загинула жінка.

Водночас у Качкарівці знайшли загиблого мешканця внаслідок скидання 20 березня вибухівки з безпілотника. У всіх населених пунктах пошкоджено приватні будинки, господарські споруди та автомобіль.

Розпочато досудове розслідування за фактом порушення законів та звичаїв війни (частини 1 та 2 статті 438 чинного Кримінального кодексу України).

Теги по теме
Киев Киевская область Николаев
Источник материала
Поделиться сюжетом