Встановлення акцизів на сигарети у євро під час війни матиме вкрай негативні наслідки, - ЗМІ
Встановлення акцизів на сигарети у євро під час війни матиме вкрай негативні наслідки, - ЗМІ

Встановлення акцизів на сигарети у євро під час війни матиме вкрай негативні наслідки, - ЗМІ

Голова комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев з приводу ініціативи Кабінету міністрів прив'язати ціну на сигарети до курсу євро порадив спочатку зменшити обсяг тіньового ринку, який через практику щорічного подорожчання сигарет на 20% стрімко зріс. Про це повідомляє "24 канал".

"Все, що ми обговорюємо з приводу зрівняння ставок з рівнем ставок в ЄС, індексації цін до європейських тощо – доцільно обговорювати, коли наш нелегальний ринок буде меншим хоча б в два рази, ніж зараз. Бо інакше, якщо ми не вирішимо питання істотного зменшення нелегального ринку тютюну, а будемо навпаки щось підвищувати - ми отримаємо такий рівень нелегального ринку, який взагалі ніколи не поборемо", - наголосив Гетманцев.

Практику щорічного збільшення ціни сигарет на 20% почали впроваджувати у 2018 році, посилаючись нібито на умови Угоди про Асоціацію із ЄС. Тоді обсяг нелегальної торгівлі тютюновими виробами становив 4,4%. У 2023 році він зріс до критичного рівня у 25,7%.

"Через це лише за минулий рік держбюджет країни не отримав 23,5 млрд грн. Тому будь-яке додаткове підвищення податку провокуватиме подальше зростання "тіні", - пише видання.

Поточна ініціатива уряду полягає у тому, щоб встановити акцизи на тютюнові вироби у євро. 18 березня Кабмін вніс до Верховної Ради відповідний проєкт закону. Метою цього, за задумом, має стати досягнення рівня акцизних зборів у 90 євро за 1000 сигарет.

Разом з тим видання звертає увагу на фактичну відсутність вимог з боку ЄС з цього приводу: "У жодному документі ЄС, який ратифікувала Україна, не має навіть згадки про досягнення позначки у 90 євро ні у 2025 році, ні у 2028, як пропонує уряд".

Навпаки, у практиці приєднання країн до ЄС витрачалися багато років, перш ніж вийти на бажаний рубіж. І поточний рівень доходів громадян враховувався не в останню чергу.

Що станеться, якщо ініціатива уряду пройде парламент, а курс зросте, приміром, до 50 – 60 грн./євро, що в умовах війни не є неможливим, - легко спрогнозувати, оскільки в ціні пачки сигарет майже 80% складають саме податки.

"Таким чином, першим постраждалим від непродуманої податкової політики стане саме уряд, який не отримає грошей, на які розраховує. Тіньовий ринок лише подякує, адже це зробить їх бізнес ще прибутковішим", - попереджають автори матеріалу.

Источник материала
Поделиться сюжетом