Єврокомісія ініціює підвищення тарифів на зернові з РФ та Білорусі: що відомо
Єврокомісія ініціює підвищення тарифів на зернові з РФ та Білорусі: що відомо

Єврокомісія ініціює підвищення тарифів на зернові з РФ та Білорусі: що відомо

Єврокомісія офіційно пропонує підвищити тарифи на імпорт до ЄС зернових, олійних культур та продуктів їх переробки з Росії та Білорусі. Свої пропозиції вона спрямувала на схвалення до Ради ЄС.

– Хоча ці тарифи є достатньо високими, щоб на практиці придушити такий імпорт до ЄС, вони не вплинуть на експорт до третіх країн, – мовиться в на сайті ЄК.

Мета підвищення тарифів ЄС на зернові з РФ:

  • Запобігти дестабілізації ринку Євросоюзу через будь-яке майбутнє значне перенаправлення російської зернової продукції на європейський ринок.
  • Протидія російському експорту незаконно привласненого зерна, виробленого на території України.
  • Недопущення використання Росією доходів від експорту до ЄС для фінансування агресивної війни проти України.

Підвищення тарифів на зернові стосуватиметься і Білорусі, зважаючи на її тісні зв’язки з Росією. Таким чином ЄС не дозволить РФ використовувати Білорусь для обходу нових тарифів і спрямовувати свої товари на європейський ринок.

Зараз дивляться

Водночас в ЄК наголошують, що їхня пропозиція не зачіпає транзит зернових, олійних культур та продуктів їх переробки з Росії та Білорусі до третіх країн.

Розмір тарифів на імпорт зернових з РФ та Білорусі

Згідно із запропонованим регламентом, тарифи на російський та білоруський експорт зернових до ЄС “зростуть до €95 євро за тонну, або до адвалорного мита у розмірі 50%, залежно від товару”.

Наразі тарифи на імпорт зернових на рівні 0%-6%. Тобто підвищення становитиме від 45% до 50%.

– Крім того, Росія і Білорусь більше не матимуть доступу до жодної з квот ЄС на зерно, передбачених СОТ, які надають більш вигідний тарифний режим для деяких продуктів, – кажуть в ЄК.

Теги по теме
Беларусь Еврокомиссия
Источник материала
Поделиться сюжетом