Україна продасть одразу два великі держбанки: в МВФ розповіли, які
Україна продасть одразу два великі держбанки: в МВФ розповіли, які

Україна продасть одразу два великі держбанки: в МВФ розповіли, які

Україна готуватиме одразу 2 держбанки до приватизації – Сенс Банк та Укргазбанк. Для цього вже до кінця травня буде обрано консультанта, який запропонує комплексний план дій з продажу.

Про це йдеться в оновленому Меморандумі України з МВФ. У ньому наголошується: основним критерієм для відбору буде міжнародний досвід продажу фінансових установ.

"Підготуємо два системоутворюючі державні банки, Сенс Банк та Укргазбанк, до продажу шляхом вибору та призначення міжнародно визнаного фінансового консультанта з використанням прозорої процедури до кінця травня 2024 року. І за участю Міжнародної фінансової корпорації (IFC) як спостерігач", – підкреслюється в документ.

Також, зазначається, всі держбанки, що належать до категорії системних, підпадатимуть під контроль Міністерства фінансів. А будь-які несистемні банки, які перебувають у державній власності:

  • не рекапіталізуватимуться з використанням бюджетних ресурсів;
  • будуть передані до Фонду гарантування вкладів для вжиття заходів у разі порушення пруденційних вимог.

Крім цього, у рамках підготовки до приватизації Міністерство фінансів має оновити проєкт закону про приватизацію держбанків від 2012 року. Оновлений документ має бути передано до Верховної Ради вже до кінця березня 2024 року.

Чому продають держбанки

Після націоналізації Сенс Банку (колишня Альфа-Банк Україна) частка підконтрольних державі банків на ринку зросла до 56%. Це дуже високий показник: згідно з міжнародним досвідом, слід обмежуватись не більше ніж 25%.

Вважається, що держава є менш ефективним власником за приватний бізнес. Крім того, концентрація фінустанов у руках держави може призвести до перекосів на банківському ринку.

На цьому тлі в рекомендаціях МВФ уже давно "спливає" необхідність продажу держбанків в Україні. Раніше процес приватизації планували на 2024 рік. Але повномасштабна війна змінила ці плани.

Як повідомляв OBOZ.UA, за розрахунками НБУ, Сенс Банк може досить швидко повернутися у приватну власність. Це банк не має таких концентрацій у портфелі, як інші державні банки. Крім того, для нього характерна вища ринковість бізнес-моделі.

Лише перевірена інформація в нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та у Viber. Не ведіться на фейки!

Источник материала
Поделиться сюжетом