Агент Оксани Линів пояснив, чому вона виконує твори російських композиторів, і "здав" інших диригентів з Україні, які роблять так само
Агент Оксани Линів пояснив, чому вона виконує твори російських композиторів, і "здав" інших диригентів з Україні, які роблять так само

Агент Оксани Линів пояснив, чому вона виконує твори російських композиторів, і "здав" інших диригентів з Україні, які роблять так само

Міхаель Грубер, агент всесвітньо відомої української диригентки Оксани Линів, пояснив, чому артистка не може відмовитися від репертуару, який містить твори російських композиторів. Нещодавно музикантка заявила: композиції авторів країни-агресорки внесені до світової музичної спадщини.

Грубер виразив аналогічну думку, зауваживши, що репертуар будь-який диригента "складається з чотирьох стовпів: романтичний німецький репертуар, французький репертуар, італійський репертуар та класичний російський репертуар". Про це він розповів у коментарі Суспільне.

Агент зазначив, що незалежно від національності диригенти мають виконувати класичні композиції російських митців, таких як Чайковський, Рахманінов, Шостакович, Стравінський та інші. За його словами, причина полягає у тому, що ці композитори та їхня музика – складова стандартного репертуару кожного оперного театру, оркестру, концертного залу країн Заходу. Таке "правило ринку" – якщо музикант хоче працювати на міжнародному рівні, то він має погодитися на ці умови.

Що стосується конкретно українців, каже Грубер, "у цьому випадку не стоїть питання чи можуть або ж хочуть вони представляти російську культуру за кордоном", як і громадяни будь-якої іншої держави. "Йдеться лише про прийняття правил міжнародного музичного ринку, який вимагає виконання цих композиторів та їхніх творів. Отже, диригенти насправді не мають вибору: хочуть вони виконувати чи не хочуть певних композиторів", – пояснює він.

За словами агента, не тільки Оксана Линів "дотримується репертуару", а й інші диригенти, які підтримують Україну. Серед них:

  • Кирило Карабиць – український диригент, який отримав орден від короля Великої Британії;
  • Кері-Лінн Вілсон – головний диригент Українського оркестру свободи;
  • Віталій Олексієнок – художній керівник Харківського музичного фестивалю та постійний диригент Львівської національної опери;
  • Даля Стасевська – фінська диригентка українського походження.

Грубер вважає, що українська диригентка робить чимало для популяризації вітчизняної культури, додаючи до своїх концертів твори земляків. Однак він зазначив, що від початку повномасштабної війни в Україні, музику російських композиторів все частіше почали виконувати на всесвітньо відомих сценах. "Приклад того, що ринок класичної музики має власні правила, які не обов’язково відповідають політиці", – підсумував експерт.

Раніше OBOZ.UA розповідав про те, як Оксана Линів зазнала жорсткої критики з боку українців через рішення не скасовувати свій виступ з оперою "Євгеній Онєгін" Чайковського. Подія має відбутися у німецькому місті Дрезден у 2025 році. У повідомленні до публіки диригентка жодного разу не використала слово "росіяни", а війну назвала "періодом воєнного стану".

Тільки перевірена інформація у нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та Viber. Не ведіться на фейки!

Источник материала
Поделиться сюжетом