Хто має поступитися дорогою? Хитре завдання з ПДР із відео
Хто має поступитися дорогою? Хитре завдання з ПДР із відео

Хто має поступитися дорогою? Хитре завдання з ПДР із відео

Дороги – це динамічний простір, де щодня перетинаються маршрути тисяч різноманітних транспортних засобів, тому учасникам руху потрібно розуміти, хто ж має пріоритет проїзду. Коли справа доходить до практики, то чітке розуміння правил дорожнього руху стає запорукою безпеки.

Іноді, водії легкових автомобілів не хочуть пропускати маршрутні транспортні засоби, бо вони повільні та громіздкі. Але test_pdr.ua поділився тестовим завданням, яке допоможе досвідченим водіям згадати, а новачкам зрозуміти те, як варто поводитися з громадським транспортом на дорогах.

Подивіться на зображення. На ньому ви побачите ситуацію, де водій рухається прямо, але йому може перекрити дорогу громадський транспорт який виїжджає зі зупинки. Подумайте та дайте відповідь на питання. Чи повинен водій легкого авто поступитися дорогою автобусу?

  • А. Так, повинен
  • Б. Ні, не повинен

Спершу у багатьох виникає думка про те, що треба додати швидкості, щоб обігнати автобус. Адже авто рухається по прямій, тому навіщо йому втрачати свій час та зайвий раз зупинятися?

Водночас хтось може згадати правило перешкоди справа, та зробити висновок, що все ж потрібно пропустити автобус. Але нумо розбиратися детальніше.

По-перше, на зображенні видно знак 5.45.1 Пункт зупинки автобуса. Він позначає початок посадкового майданчика громадських транспортних засобів.

По-друге, можна розгледіти знак 5.54 Кінець щільної забудови. Він застосовується в населених пунктах, для виділення межі закінчення забудов, розташованої безпосередньо поблизу проїзної частини, щоб скасувати обмеження максимальної дозволеної швидкості та дозволити водіям рухатися згідно зі стандартним швидкісним режимом.

Отже, враховуючи те, що на зображенні територія населеного пункту, а водій автобуса виїжджає зі зупинки можна керуватися правилом 17.4.

17.4

У населених пунктах, наближаючись до автобуса, мікроавтобуса або тролейбуса, що розпочинає рух від позначеної зупинки, розташованої в заїзній "кишені", водії інших транспортних засобів зобов'язані зменшити швидкість, а в разі потреби зупинитися, щоб дати можливість маршрутному транспортному засобу розпочати рух.

Згідно з цим правилом, правильною є відповідь А.

Водночас водії автобусів, мікроавтобусів і тролейбусів, які за допомогою покажчиків сповістили учасників руху про свої наміри покинути зупинку, повинні вжити заходів для запобігання дорожньо-транспортній пригоді.

Також OBOZ.UA раніше публікував хитре завдання про перетин перехрестя.

Підписуйтесь на канали OBOZ.UA в Telegram і Viber, щоб бути в курсі останніх подій.

Источник материала
Поделиться сюжетом