В Україні по-новому працюватимуть з податковими боржниками: що змінилося для ФОП
В Україні по-новому працюватимуть з податковими боржниками: що змінилося для ФОП

В Україні по-новому працюватимуть з податковими боржниками: що змінилося для ФОП

Завдяки змінам податківці сподіваються підвищити рівень обізнаності щодо наявності заборгованості з платежів, контроль за стягненням якого покладено на податкові органи.

В Україні громадянам, які невчасно сплачують податки та накопичують борги, з 25 березня дзвонитимуть з Державної податкової служби України (ДПСУ) та нагадуватимуть про необхідність погасити заборгованість. Про пілотний проєкт повідомила пресслужба держустанови.

Йдеться про платників єдиного внеску, які не вносять кошти вчасно. Так, боржників у телефонному режимі через контакт-центр інформуватимуть щодо розміру заборгованості по сплаті податків чи зборів та єдиного внеску.

Важливо Купив машину — заплати в бюджет. Які податки в Україні платитимуть власники авто у 2024 році

Завдяки новій ініціативі податківці сподіваються підвищити рівень обізнаності щодо наявності заборгованості з платежів, контроль за стягненням якого покладено на податкові органи.

Також українців сповіщатимуть на недоїмки зі сплати єдиного внеску, та сприятимуть добровільному погашенню заборгованості. Як зазначили у пресслужбі, пілотний проєкт триватиме три місяці.

Як перевірити, чи зарахувалися сплати податків та ЄСВ

Фізичним особам-підприємцям в Україні не достатньо просто сплатити податки, оскільки є багато причин, які можуть завадити проведенню платежів. Наприклад, підприємець під час плати податків може помилитися з цифрою ІПН (Індивідуальний податковий номер) або ж обрати неправильні реквізити для оплати. Тому інформацію щодо сплати податків потрібно перевіряти хоча б один раз на квартал, незалежно від того, надходив дзвінок від податківців чи ні. Зробити це можна дистанційно через Електроенний кабінет платника у розділі "Стан розрахунку з бюджетом".

У Верховній раді нещодавно зареєстрували проєкт змін до Податкового кодексу України №11084 від 13.03.2024. Очікується, що в Україні з'явиться перелік платників податків з високим рівнем добровільного дотримання податкового законодавства. Планується, що підприємцям, які потраплять до цього переліку нададуть наступні переваги:

  • мораторій на документальні перевірки, крім деяких видів;
  • скорочення строків камеральної та документальної перевірок у цілях бюджетного відшкодування — 5 календарних днів;
  • індивідуальні податкові консультації протягом 5 календарних днів;
  • за платником податків закріплюється комплаєнс-менеджер, з яким платник зможе взаємодіяти, зокрема із використанням засобів дистанційного зв’язку, зокрема у режимі відеоконференції;
  • платник податків на свій запит у п’ятиденний строк має право отримати відомості про наявну у контролюючого органу податкову інформацію, яка може свідчити про податкові ризики у діяльності платника податків, а також консультацію щодо усунення таких ризиків.
Важливо "Щедро роздавались в усі часи": в уряді попередили про скасування деяких пільг

Раніше Фокус розповідав, кого з українських підприємців перевірятимуть податківці на предмет використання РРО для розрахунків. Також нагадаємо, за які порушення ФОПам загрожує штраф від 80 тисяч гривень.

Теги по теме
Деньги налоги
Источник материала
Поделиться сюжетом