Якщо повістку залишили в дверях: юрист пояснив, чи можна її проігнорувати і як діяти
Якщо повістку залишили в дверях: юрист пояснив, чи можна її проігнорувати і як діяти

Якщо повістку залишили в дверях: юрист пояснив, чи можна її проігнорувати і як діяти

Повістки про виклик до військкомату співробітники ТЦК та СП зобов'язані вручати людині особисто в руки. Громадянин же має поставити власний підпис, аби засвідчити отримання повістки.

Однак подекуди трапляються випадки, коли представники ТЦК встромляють повістки у двері помешкання військовозобов'язаного. Чи обов'язково реагувати на повістки, "вручені" таким способом,  пояснив юрист та адвокат Ростислав Кравець у коментарі "Фактам".

Він підкреслив, що повістка вважається врученою, якщо військовозобов'язаний отримав її особисто у руки і розписався про отримання. Відтак інші способи "вручення" на кшталт залишення у дверях (навіть з фотодоказом) не мають юридичної сили.

А це, додав Кравець, означає, що людині, яка не з'явиться до військкомату після такого "вручення" повістки, не загрожують жодні правові наслідки. Адже працівники ТЦК мали би дочекатися на військовозобов'язаного і вручити йому повістку особисто. Усе інше з точки зору законодавства трактується як відхилення від загальних правил вручення повісток.

"Якщо людина прийшла додому й побачила повістку в дверях, то на неї можна взагалі не реагувати. Вона не має юридичної сили", — зазначив Кравець.

При цьому журналісти додали, що вручення повістки не означає, що людину одразу відправлять на фронт: часто військовозобов'язаних викликають до ТЦК для уточнення даних.

Нагадаємо, раніше  заступник начальника обласного ТЦК розповів про труднощі мобілізації в Україні. Представник Івано-Франківського обласного територіального центру комплектування і соціальної підтримки, начальник сектору мобілізаційно-оборонної роботи Роман Боднар зазначив, що більшість військовозобов’язаних, які були готові захищати державу добровільно, вже пішли на фронт у перший рік повномасштабного вторгнення.

Відтоді ТЦК доводиться працювати з громадянами, які прагнуть ухилитися від мобілізації. У звʼязку з цим на Івано-Франківщині періодично змінюються підходи до залучення військовозобовʼязаних до війська. Органи місцевого самоврядування, які, відповідно до закону, повинні здійснювати їх оповіщення, не виконують це завдання, а часом і відверто його саботують.

Тільки перевірена інформація у нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та Viber. Не ведіться на фейки!

Источник материала
Поделиться сюжетом