13 мая, понедельник
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Коваленко: ворог знову завдав масованого удару по Україні. Чим він відрізняється від попередніх
Коваленко: ворог знову завдав масованого удару по Україні. Чим він відрізняється від попередніх

Коваленко: ворог знову завдав масованого удару по Україні. Чим він відрізняється від попередніх

У ніч на 29 березня російські окупанти завдали четвертого за місяць комбінованого ракетного удару з метою знищення енергетичної інфраструктури України. І незважаючи на те, що атака була начебто стандартною, відмінні моменти у неї все ж таки були.

Докладніше про це – у матеріалі спільного проекту OBOZ.UA та групи "Інформаційний спротив".

Чим окупанти били і наскільки результативно

У ході удару в ніч на 29 березня російські окупаційні війська застосували:

- 60 дронів-камікадзе Shahed-136/131, з яких було збито 58;

- 21 крилату ракету Х-101/555/55, з яких було збито 17;

- 9 ракет Х-59, з яких було збито 5;

- 4 ракети "Іскандер-К" – усі збиті;

- 2 балістичні ракети 9М723 ОТРК "Іскандер";

- 3 гіперзвукові ракети Х-47М2 "Кинжал".

Таким чином, за час березневого терору РОВ вже застосували по Україні в ході чотирьох комбінованих ударів:

- 151 дрон-камікадзе Shahed-136/131;

- 119 крилатих ракет Х-101/555/55;

- 11 ракет Х-59;

- 4 ракети "Іскандер-К";

- 16 балістичних ракет 9М723 ОТРК "Іскандер";

- 10 гіперзвукових ракет Х-47М2 "Кинжал";

- 5 ракет Х-22;

- 22 ЗУР 5В55 комплексів С-300.

Удари завдавалися в ніч на 21, 22, 24 та 29 березня. Як бачимо – з періодичністю, що зростає (від доби до 5 днів між атаками) і що було цілком очікувано. Тепер про те, чим відрізнялася сьогоднішня атака.

Особливості

У ході нальоту в ніч на 29 березня було зафіксовано найтриваліший проліт крилатої ракети Х-101/555, що перевищує 2 100 км, що стало можливим завдяки постійному її маневруванню. А цей своєрідний рекорд і маневрування ракети стали можливими через відсутність по траєкторії польоту відповідних засобів перехоплення.

Що стосується нальоту дронів-камікадзе Shahed-136, то його також можна віднести до одного з найтриваліших. Зліт перших "шахедів" стався близько 20:30 28 березня, а останній дрон-камікадзе було ліквідовано на Львівщині близько 5:00 29 березня. Тобто наліт сумарно тривав 8,5 годин.

Також до особливості, хоча з якого боку подивитися, можна віднести інформацію про входження в повітряний простір Молдови в районі села Наславча двох ракет Х-101/555. Таким чином, протягом березня це другий верифікований випадок входження російських ракет у чуже ВП при здійсненні маневрів, що стає вже системним явищем.

З іншого боку, російські ракети регулярно перетинають повітряний простір Молдови, на що Кишинів ніяк не може відреагувати, хоча б через те, що необхідного для перехоплення цих типів ракет ППО у них просто немає.

Висновки

Росіяни в ході чергової фази енергетичного терору, під час якої сконцентрувалися переважно на центральних та західних регіонах України, змогли підвищити ефективність перебування у повітряному просторі як ракетної, так і дронової компоненти – що є наслідком нестачі засобів перехоплення по регіонах. З іншого боку, підвищення ефективності завдання ударів дозвуковою компонентою засобів ураження – відсутнє.

Окупанти продовжують удосконалювати траєкторії та маршрути польотів, намагаючись здійснювати їх над найменш захищеними засобами ППО регіонами, що може говорити про отримання ними відповідної розвідувальної інформації – як завдяки засобам розвідки, так і від агентурних мереж усередині України.

РОВ продовжують практику використання повітряного простору інших країн для безпечнішого маневрування та польоту своїх засобів ураження. Фактично за час повномасштабного вторгнення в Україну було неодноразово порушено повітряний простір Молдови, Румунії та Польщі. Немає сумнівів, що ця практика продовжиться і більше того, пасивна та аморфна позиція НАТО на ці інциденти лише розбурхає Москву і мотивує для розширення подібних провокацій.

Ще важливий момент – основну частину результативних ударів завдали засобами ураження, проти яких у відповідних регіонах відсутні комплекси ППО, здатні їм протидіяти.

Слід зазначити і те, що нинішні удари по енергетичній інфраструктурі – це відкладені удари в рамках енергетичного терору, який планувався на лютий 2024 року. Але російське командування у зв'язку із втратою двох літаків ДРЛО А-50 з початку року змушене було відкласти початок ракетних ударів по території України і перенести на ненайкритичніший сезон.

І, як бачимо, ракети Х-47М2 "Кинжал", 9М723 ОТРК "Іскандер"/KN-23, Х-22/32, 5В55 С-300 продовжують залишатися проблемою для більшої частини регіонів України.

Источник материала
Поделиться сюжетом