Турецька ліра обвалилася після програшу партії Ердогана на місцевих виборах
Турецька ліра обвалилася після програшу партії Ердогана на місцевих виборах

Турецька ліра обвалилася після програшу партії Ердогана на місцевих виборах

У Туреччині у неділю відбулися загальнонаціональні місцеві вибори, на яких партія Реджепа Тайїпа Ердогана вперше в історії поступилася опозиційній Республіканській народній партії.

Вибори у Туреччині 31 березня

Згідно з підрахунками 99,8% бюлетенів підтримка Партії справедливості й розвитку Ердогана склала 35,5%, тоді як РНП лідирує з 37,7%.

Після підрахунку більшості голосів чинний мер Стамбула Екрем Імамоглу з опозиції лідирує з відривом у 10% відсотків на перегонах за крісло мера цього міста. Також РНП зберегла вплив у Анкарі й здобула 15 мерських посад у містах по всій країні.

Зараз дивляться

Як пише Bloomberg, на тлі результатів виборів на початку торгів ослабла турецька ліра. Адже до опозиції перейшов контроль над багатьма містами Туреччини, включаючи Стамбул, Анкару та Ізмір.

За один день ліра опустилася на 9% вартості, зовсім трохи не наздогнавши чилійське песо за темпами знецінення. Ліра впала на 0,2% до $32,4295, рекордно низького рівня за підсумками торгів, станом на 10:08 ранку в Стамбулі.

Результати опитувань свідчать, що виборці виступили проти правлячої партії на більшій частині країни. Вважається, що це пов’язано, насамперед, зі стабільно високою інфляцією навіть після того, як Ердоган дозволив центральному банку підвищити ключову процентну ставку в країні до 50% – найвищого рівня з моменту приходу правлячої партії до влади в 2002 році.

Ердоган визнав поразку у промові перед своїми прихильниками перед штаб-квартирою своєї партії в Анкарі, пообіцявши поважати результати.

— Вибори 31 березня знаменують собою поворотний момент. Ми не змогли отримати ті результати на місцевих виборах, на які сподівалися, – сказав Ердоган.

Лідер опозиційної Республіканської народної партії Озгур Озель заявив про новий політичний клімат в країні після виборів. Він сказав, що результати показали, що виборці вирішили встановити нову політику в Туреччині.

Громадяни Туреччини в неділю обирали мерів у 81 провінції, а також членів місцевих рад та інших регіональних посадовців.

Теги по теме
Турция
Источник материала
Поделиться сюжетом