Машовець розповів, чому РФ не зможе піти в наступ на Харків і Чернігів
Машовець розповів, чому РФ не зможе піти в наступ на Харків і Чернігів

Машовець розповів, чому РФ не зможе піти в наступ на Харків і Чернігів

Військовий оглядач групи Інформаційний спротив Костянтин Машовець оцінив імовірність повторного наступу російських військ на північні регіони України – Чернігів і Харків.

Можливий наступ на Харків

За його словами, російське командування спершу може зосередитися на просуванні на захід і північний захід від Харкова, а саме до рубежу Котельва (Полтавська область) – Валки (Харківська область).

Але для цього окупантам потрібно спочатку взяти два досить потужних вузла оборони – Охтирку (Сумська область) і Богодухів (Харківська область).

Зараз дивляться

Костянтин Машовець тут бачить два моменти, які суттєво ускладнять загарбникам просування:

  • Тільки на одному цьому операційному напрямку (на північний захід і захід від Харкова) противнику знадобиться не 1-2 загальновійськові армії, а як мінімум – головні сили цілого округу.
  • Починати такі дії має сенс тільки за наявності успіху на іншому напрямку – під Куп’янськом, як і мінімум досягти рубежу Чугуїв – Первомайський.

На цей момент, про це навіть і мови не може бути.

За словами Машовці, росіяни на Куп’янському напрямку продовжують “брати Синьківку” і намагаються зайти в тил і фланг українським батальйонам по рубежу Іванівка – Котлярівка. Успіхів у росіян там немає. До речі, на цьому напрямку діють 1-ша танкова армія і 6-та загальновійськова армія противника.

Рейди РДК, ЛСР і Сибірського батальйону

Костянтин Машовець вважає, що рейди РДК (Російського добровольчого корпусу), ЛСР (Легіону Свобода Росії) і Сибірського батальйону насправді проводяться не на випадкових ділянках. Ці ділянки збігаються з місцями ймовірної дислокації окупантів для наступу – це Грайворонський і Шебекинський райони Бєлгородської області.

Машовець підсумував, що наступ як на Київ, так і на Харків малоймовірний.

Наскільки наступ складний для РФ

Усе російське угруповання військ Захід, яке намагається діяти одразу на двох операційних напрямках – на Куп’янському і Лиманському, приблизно становить 81-82 тис. особового складу, включно з тилами і штабами.

Але є ще угруповання прикриття кордону. Вони становлять 35-36 тис. особового складу і розгорнуті в 3-х областях – Брянській, Курській і Бєлгородській.

Угруповання військ Захід веде не дуже успішні бойові дії приблизно за 145-150 км у південно-східній частині Харківської та північній частині Луганської обл. України. Там воюють одразу чотири армії (1-ша танкова, 6-та, 20-та і 25-та загальновійськова).

При цьому противник змушений час від часу їх зупиняти через рейди РДК, ЛСР і Сиббата.

Тому постане питання, звідки і як росіянам зібрати сили, необхідні для глибокого заходу в Харківську область, а тим більше як встигнути знайти ці сили до літа.

Можливий наступ на Чернігів

За словами оглядача, для наступу на Чернігів російським загарбникам знадобляться два угруповання розміром не менше загальновійськової армії, додатково посиленої 1-2 мотострілецькими дивізіями або трьома окремими мотострілецькими/танковими бригадами, а ще два тактичні угруповання десантних військ.

Тобто це мінімум по 80-90 тис. осіб, а краще 110-120 тис. осіб.

Перше угруповання для такого сценарію має перебувати на території Білорусі в Гомелі, на правому березі Дніпра. Друге — у Брянській області.

Розподіл сил має бути – 40% у Білорусі, 60% – у Брянській області.

Наразі всього цього в реальності не існує і не факт, що взагалі з’явиться. Крім того, окупантам потрібно ще багато озброєння, техніки, пального, боєприпасів, крові для переливання, продовольства та екіпірування, підсумовує Костянтин Машовець.

Теги по теме
Армия России
Источник материала
Поделиться сюжетом