19 мая, воскресенье
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Куди спрямують прибутки від активів РФ: в ОП сумніваються, що на зброю
Куди спрямують прибутки від активів РФ: в ОП сумніваються, що на зброю

Куди спрямують прибутки від активів РФ: в ОП сумніваються, що на зброю

Найімовірніше, прибутки від заморожених активів РФ спрямують до бюджету або на відновлення України, а не на закупівлю зброї.

Про це заявив радник керівника Офісу президента Владислава Власюка в ефірі телемарафону Єдині новини.

Прибутки від заморожених активів РФ: куди спрямують

– Прибутки від активів – це ті $7-8 млрд на рік в єврозоні, які Росія генерує з розміщених в Євросоюзі коштів. Думаю реалістично говорити, що ці кошти будуть використовуватися або на пряму допомогу бюджету, або на відбудову, але навряд чи на зброю. Втім, ця пропозиція теж розглядається, – наголосив він.

Зараз дивляться

Друга частина проблеми, яка, за його словами, ймовірно, буде вирішена на найближчому саміті G7 – це конфіскація основної суми суверенних активів Росії з понад $300 млрд.

– Є різні позиції держав. Останні пів року ми відчуваємо, що лідерство взяли США. Деякі країни, особливо глобального півдня, висловлюють певні застереження з приводу конфіскації суверенних активів, мовляв, це призведе до ще більшої кризи у відносинах з Росією, – пояснив Власюк.

Раніше заступниця очільника Офісу президента Ірина Мудра, яка безпосередньо займається питанням повернення цих активів, заявила, що всі доходи, які на кінець 2024 року будуть згенеровані,

За її словами, це рішення очікується впродовж кількох наступних тижнів, і було б добре, якби це сталося за головування Бельгії, яке закінчується в червні, оскільки далі головує Угорщина.

20 березня у Єврокомісії офіційно запропонували розблокувати заморожені активи російського Центробанку, щоб Причому перші кошти можуть бути виплачені вже в липні.

Центробанк РФ тримає близько €210 млрд в ЄС, 90% від цієї суми хочуть спрямувати через Європейський фонд миру на закупівлю зброї для України. Решту – на відновлення та реконструкцію.

Теги по теме
Офис Президента
Источник материала
Поделиться сюжетом
Упоминаемые персоны