17 июня, понедельник
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Аліменти в Україні 2024: як отримати й що для цього потрібно
Аліменти в Україні 2024: як отримати й що для цього потрібно

Аліменти в Україні 2024: як отримати й що для цього потрібно

Відповідно до Сімейного кодексу України, батьки повинні фінансово утримувати дітей до досягнення ними повноліття. У разі розлучення батько, з яким не проживає дитина, зобов’язаний виплачувати аліменти.

Факти ICTV розповідають, як подати на аліменти в Україні у 2024 році, як визначається розмір виплат і які документи потрібні для отримання. 

Крок 1. Визначаємо розмір аліментів

За словами юриста та адвоката Ростислава Кравця, в Україні нараховують виплати на утримання всіх дітей віком до 18 років, а також дітей до 23 років, якщо вони продовжують навчання або потребують матеріальної допомоги.

Зараз дивляться

Якщо після розлучення батьки не можуть досягти взаємної згоди щодо розміру та порядку виплати аліментів, питання вирішуватиме суд.

– Якщо особа не виконує свої батьківські обов’язки, інший із подружжя, хто залишився з дитиною, має право звернутися до суду з позовом про стягнення аліментів або укласти відповідний договір щодо утримання дитини, який треба посвідчити нотаріально, – пояснює експерт.

Розмір аліментів залежить від:

  • стану здоров’я та матеріального становища дитини і батьків;
  • наявності у платника аліментів інших дітей або непрацездатних родичів;
  • інших обставин, що мають істотне значення.

Аліменти стягуються з усіх доходів, зокрема: 

  • зарплати – на основній роботі та за сумісництвом, 
  • пенсії, 
  • стипендії, 
  • допомоги за державним соціальним страхуванням, 
  • допомоги, 
  • винагороди, 
  • премії тощо.

Сімейний кодекс визначає, яку частку доходів один із батьків має сплачувати:

  • на одну дитину – 1/4 доходу;
  • на двох дітей – 1/3 доходу;
  • на трьох і більше дітей – 1/2 доходу.

– Аліменти можуть стягнути з певної суми, також це можуть бути відсотки із заробітку, – підкреслює Кравець.

Законом встановлено, що мінімальний гарантований розмір аліментів не може бути меншим за 50% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку.

У 2024 році мінімальний розмір аліментів становить:

  • для дітей до 6 років – 1281,5 грн.
  • для дітей віком від 6 до 18 років – 1598 грн.

Якщо платник аліментів отримує достатній дохід, суд може призначити мінімальний рекомендований розмір аліментів, який становить 100% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку.

Встановлений і максимальний розмір аліментів дорівнює десятикратному розміру прожиткового мінімуму. 

Тобто максимум, що може платити один із батьків:

  • на дитину до 6 років – 25 630 грн
  • на дітей від 6 до 18 років – 31 960 грн.

Водночас суд може звільнити одного з батьків від сплати аліментів, якщо дохід дитини значно більший, ніж його дохід.

Крок 2. Готуємо необхідні документи

Якщо той з батьків, з яким фактично проживає дитина, не отримує від колишнього чоловіка/дружини матеріальну допомогу на її утримання, він має право подати позов до суду.

Для цього необхідно підготувати такі документи:

  • паспорт позивача;
  • ІПН позивача;
  • свідоцтво про народження дитини:
  • рішення суду про розірвання шлюбу;
  • документ, що підтверджує факт спільного проживання з дитиною.

Щоб підтвердити факт спільного проживання з дитиною, потрібно надати довідку про кількість зареєстрованих осіб у житловому приміщенні. Вона видається безкоштовно центрами надання адміністративних послуг за місцем реєстрації. Термін оформлення становить до 10 робочих днів.

Довести факт спільного проживання можна також, надавши рішення суду про розірвання шлюбу, в якому зазначено, з ким має проживати дитина.

– Бажано надати відповідні документи щодо розміру заробітної плати, яка отримується. Або в разі якщо людина не працює, то додати документи, якими обґрунтувати розмір аліментів. Наприклад, якщо платник аліментів їздить відпочивати навіть під час війни, має багато нерухомості чи бізнесу, – радить юрист. 

Часто виникають складнощі у вимушено переміщених осіб, які фактично проживають із дитиною на одній житлоплощі, а прописані на різних (у них немає можливості надати довідку про кількість зареєстрованих осіб у житловому приміщенні). У цьому випадку суд зобов’язаний взяти до уваги довідку переселенця.

Можна також звернутися до органів місцевої влади і скласти акт про спільне проживання з дитиною, цей документ мають підписати двоє сусідів.

Крок 3. Складаємо позовну заяву про стягнення аліментів

Далі необхідно скласти позовну заяву про стягнення аліментів.

У ній слід вказати всі вимоги до колишнього чоловіка/дружини і частину доходу, яку відповідач зобов’язаний виплачувати як аліменти.

Приклади таких заяв можна знайти в інтернеті або звернутися до юриста за професійною консультацією.

Крок 4. Починаємо судовий процес

Після подання позову та всіх необхідних документів до районного суду за місцем проживання розпочнеться судовий процес. Судовий збір у таких справах завжди компенсує відповідач, тобто той з батьків, який повинен платити аліменти. В українських реаліях судовий розгляд триває від одного до трьох місяців.

Під час розгляду справи відповідач може не прийти до суду – у цьому разі суддя призначає нове засідання через 14–30 днів. Після третьої неявки відповідача рішення буде винесено заочно. Суд обов’язково враховує не тільки розмір доходів платника аліментів, а й стан його здоров’я, наявність інших дітей, непрацездатних чоловіка / дружини тощо.

Після винесення рішення у відповідача є 10 днів для подання апеляції. Якщо він цього не зробить, рішення набуде чинності. Позивачу необхідно буде забрати в канцелярії копію рішення суду і виконавчий лист.

Крок 5. Отримуємо аліменти

Відповідно до Сімейного кодексу, розмір аліментів нараховується з моменту подання позовної заяви. Тож один із батьків, з яким проживає дитина, зможе розраховувати на перший великий транш, в якому будуть виплати за кілька місяців, поки проходив судовий процес.

Якщо навіть після рішення суду відповідач відмовляється добровільно виплачувати аліменти, необхідно звертатися до Державної виконавчої служби України за місцем роботи або за місцем проживання платника аліментів.

Компетентні органи вживатимуть відповідних заходів. Варто зазначити, що під час дії воєнного стану платник аліментів не звільняється від сплати виплат.

Источник материала
Поделиться сюжетом