Ініціатор Росія: МАГАТЕ проведе засідання через атаки на ЗАЕС, - Reuters
Ініціатор Росія: МАГАТЕ проведе засідання через атаки на ЗАЕС, - Reuters

Ініціатор Росія: МАГАТЕ проведе засідання через атаки на ЗАЕС, - Reuters

Рада Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) проведе у четвер, 11 квітня, позачергове засідання для обговорення ударів дронів по окупованій Росією Запорізькій АЕС, повідомляє Reuters із посиланням на неназваних дипломатів.

Зазначається, що засідання пройде з ініціативи Росії. При цьому МАГАТЕ дату такої зустрічі наразі не оголошувало. Згідно з правилами ради, будь-яка країна, включно з Росією, може скликати засідання. 

Так, посол Росії в МАГАТЕ Михайло Ульянов зазначив, що його країна скликала екстрене засідання ради "щодо нещодавніх атак і провокацій збройних сил України проти ЗАЕС".

Ситуація на ЗАЕС - що відомо 

7 квітня МАГАТЕ заявило, що на території окупованої російськими військами ЗАЕС вибухнув безпілотник.

У ГУР Міноборони одразу запевнили, що Україна не причетна. Там припустили, що це може бути імітаційним ударом росіян.

Пізніше в МАГАТЕ розкрили, що не було "жодних ознак пошкодження критично важливих систем ядерної безпеки або безпеки на майданчику" станції. Було тільки уражено обладнання спостереження та зв'язку, а також військова автівка.  

8 квітня агентство ООН з ядерного нагляду засудило удари безпілотників по ЗАЕС та зазначили, що "такі безрозсудні атаки значно підвищують ризик великої ядерної аварії та повинні бути негайно припинені".

Теги по теме
Новости Украины Запорожье
Источник материала
Поделиться сюжетом