Андрій Курков другий рік поспіль не пройшов до шортліста Букерівської премії
Андрій Курков другий рік поспіль не пройшов до шортліста Букерівської премії

Андрій Курков другий рік поспіль не пройшов до шортліста Букерівської премії

Український письменник Андрій Курков не увійшов до короткого списку номінантів Букерівської премії. Його роман "Самсон і Надія" був серед претендентів на нагороду у довгому списку.Шортліст із шести імен опублікували на сайті премії.

- Наш шортліст, хоча і приховано оптимістичний, пов'язаний з сучасними реаліями расизму і гноблення, глобального насильства та екологічної катастрофи, - розповіла голова журі, канадська письменниця та ведуча Елеонора Вахтель.

У цьогорічному шортлісті представлені автори з шістьох країн – Аргентини, Бразилії, Німеччини, Нідерландів, Південної Кореї та Швеції. Їхні книги написані шістьма мовами – нідерландською, німецькою, корейською, португальською, іспанською та шведською.

До короткого списку увійшли:

  • Not a River («Не річка»), Селва Альмада (Аргентина), перекладачка Енні Макдермотт, видавництво Charco Press;
  • What I’d Rather Not Think About («Про що я б краще не думав»), Єнте Постума (Нідерланди), перекладачка Сара Тіммер Гарві, видавництво Scribe Publications UK;
  • Kairos («Кайрос»), Єнні Ерпенбек (Німеччина), перекладач Майкл Гофман, видавництво Granta Books;
  • Mater 2-10 («Мати 2-10»), Хван Сок-йон (Південна Корея), перекладачки Сора Кім-Рассел і Йонгдже Жозефін Бе, видавництво Scribe Publications UK;
  • Crooked Plow («Викривлений плуг»), Ітамар Вієйра Жуніор (Бразилія), перекладач Джонні Лоренц, видавництво Penguin Random House / Verso Fiction;
  • The Details («Деталі»), Іа Генберг (Швеція), перекладачка Кіра Йозефсон, видавництво Hachette / Headline / Wildfire Books.

Лауреат цьогорічної Букерівської премії отримає 50 тис. фунтів стерлінгів, які розділить навпіл з перекладачем. Церемонія вручення премії відбудеться 21 травня. 

  • Андрій Курков вже потрапляв до довгого списку Букерівської премії у 2023 році з книгою "Львівська гастроль Джимі Хендрікса". До шортліста вона також не пройшла.
  • Лауреатом Букерівської премії 2023 став ірландський письменник Пол Лінч за роман "Пісня пророка".
Источник материала
Поделиться сюжетом