Законопроєкт про демобілізацію: хто та в який термін розробить нові норми
Законопроєкт про демобілізацію: хто та в який термін розробить нові норми

Законопроєкт про демобілізацію: хто та в який термін розробить нові норми

В Україні розроблять окремий законопроєкт про демобілізацію та ротацію військових. Цей документ дасть можливість встановити баланс між представниками Сил оборони і цивільними, які працюють на економіку.

Про це заявив речник Міністерства оборони України Дмитро Лазуткін в ефірі інформаційного телемарафону Єдині новини.

Хто розроблятиме закон про демобілізацію

Розробкою законопроєкту про демобілізацію та ротацію військових займатимуться Міністерство оборони та Генеральний штаб ЗСУ, пояснив Лазуткін.

Зараз дивляться

– Генеральний штаб володіє повною ситуацією, яка зараз є, і перспективами. Маємо відштовхуватися від усіх сценаріїв, навіть не дуже оптимістичних. Зважуються всі моменти, щоб не було такого, що десь будуть прориви чи послаблення оборони України, – наголосив він.

Дмитро Лазуткін нагадав, що норма про демобілізацію військових після 36 місяців служби була зазначеною в першому читанні.

– Норма про демобілізацію спочатку була присутньою у законопроєкті про мобілізацію. Через 36 місяців. Але були побажання від Генерального штабу, який розуміє оперативну ситуацію, загрози та ризики перед державою. Ми не можемо зараз ухвалювати поспішних рішень, – стверджує він.

Коли ухвалять закон про демобілізацію

– Наразі послабити Сили оборони не можна. Є доручення від парламентського комітету розробити новий закон, який стосуватиметься безпосередньо ротації та демобілізації, протягом восьми місяців, – сказав речник Міноборони.

Відповідаючи на уточнювальне питання про терміни, які закладаються на розроблення нового законопроєкту, Дмитро Лазуткін сказав, що саме вісім місяців зазначено у висновку парламентського комітету.

– Люди, які від початку воюють і тримають оборону з 2022 року, втомлюються і виснажуються, але потрібно поповнення. Дуже багато норм треба врегулювати, – звернув увагу він.

Навіщо потрібен окремий закон про демобілізацію

За словами речника Міноборони, до законопроєкту про мобілізацію, який Верховна Рада розглядатиме у другому читанні, внесли близько 4 тис. правок. За його словами, це значно ускладнило ухвалення норм про демобілізацію.

– Закон про мобілізацію — це вимога часу. Зараз формується нова система взаємин. Вона дозволить встановити баланс між тими, хто залучений до Сил оборони, і тими людьми, які працюють на економіку, – наголосив він.

Дмитро Лазуткін зазначив, що варто пам’ятати, що ескалація та повномасштабна агресія Росії триває, а наступ окупантів йде майже на всій лінії фронту.

Теги по теме
военные Законопроект
Источник материала
Поделиться сюжетом