В українців може бути до 5 мільйонів одиниць небезпечних трофеїв: про що йдеться
В українців може бути до 5 мільйонів одиниць небезпечних трофеїв: про що йдеться

В українців може бути до 5 мільйонів одиниць небезпечних трофеїв: про що йдеться

В українців на руках зараз може бути від мільйона до п’яти мільйонів одиниць трофейної зброї.

Про це очільник МВС Ігор Клименко сказав в інтерв’ю "Єдиним новинам". "Від мільйона до п’яти мільйонів одиниць трофейної зброї може бути зараз на руках в українців. Після війни буде 2-3 млн, я думаю, як мінімум одиниць вогнепальної зброї. І я хочу сказати, що це не короткоствольна зброя. Це автоматична зброя, це гранати, це міни й більш серйозна зброя, яка є на руках у наших громадян, і ще буде на руках у наших громадян", - сказав Клименко.

Він підкреслив, МВС працює над недопущенням перевезення цієї зброї через кордон із ЄС. "Наразі жодна одиниця через кордон не переїхала і не пронеслась. Це робота прикордонної служби, а також робота блокпостів поліцейських, Нацгвардійців, зокрема, й спільно із ЗСУ в районах бойових дій, які перевіряють автомобільний транспорт. Це і профілактична робота, ми виявляємо схрони, це оперативні заходи - виявляємо, хто хоче продати зброю…", - сказав Клименко.

Міністр нагадав, що Верховна Рада України в першому читанні вже прийняла закон про так звану трофейну зброю. Він передбачає, що протягом 90 днів після закінчення режиму воєнного стану, ця зброя має бути здана до органів Національної поліції. А зараз, під час війни, коли закон набере чинності, кожен хто має на руках таку зброю, має зареєструвати її в органах поліції.

Важливі новини України - як зробити трофейну зброю "білою"

Як повідомляв УНІАН, в Україні хочуть запровадити декларування незареєстрованої вогнепальної зброї, що допоможе її легалізувати.

20 березня Рада на пленарному засіданні підтримала законопроєкт про внесення змін до закону "Про забезпечення участі цивільних осіб у захисті України" щодо вдосконалення порядку отримання, декларування та поводження з вогнепальною зброєю (№9538). Цей законопроект у першому читанні підтримала конституційна більшість нардепів - "за" віддано 300 голосів.

Заступник Міністра внутрішніх справ Богдан Драпʼятий повідомив, що основними положеннями законопроекту є те, що людина, яка знайшла або отримала зброю для участі у відсічі збройної агресії Росії, має її задекларувати: цивільна особа повідомляє в поліцію, що знайшла зброю чи боєприпаси, впродовж 2024-го року декларує або здає її.

Він зауважив, що процедура декларування буде спрощена та безплатна. Якщо знайдена або задекларована зброя фігурує у кримінальних провадженнях, має видалені чи незаконно змінені маркування або має визначені законом невідповідності - її вилучатимуть органи Нацполіції, зазначив Драпʼятий. За його словами, таким чином цивільні особи отримають правові гарантії легально зберігати знайдену зброю на період воєнного стану.

Теги по теме
Новости Украины Оружие
Источник материала
Поделиться сюжетом