Що відбувається з цінами на фрукти та ягоди - і звідки беруться навіть яблука
Що відбувається з цінами на фрукти та ягоди - і звідки беруться навіть яблука

Що відбувається з цінами на фрукти та ягоди - і звідки беруться навіть яблука

Весна вже вступила у свої права, і на полицях магазинів продовжується різноманітність фруктів та ягід. Втім, радіти передчасно – ціни на ці продукти залишаються високими. Причина цього – специфіка українського ринку плодово-ягідної продукції. Про це повідомляє РБК.

Більшість фруктів, таких як манго, банани, мандарини та ківі, в Україну імпортуються, оскільки місцевий клімат не дозволяє їх вирощувати. Основними постачальниками цієї екзотики є такі країни як Туреччина, Еквадор, Греція, Коста-Ріка, Іспанія та Єгипет.

Ціни на фрукти. Фото: скрін youtube

Цитрусові на полицях українських магазинів походять переважно з країн ЄС, Єгипту та Туреччини. Банани ж везуть з Еквадору та Колумбії, а екзотичніші фрукти – з Перу, Коста-Ріки та Еквадору.

Що стосується вітчизняних продуктів, то поки що ситуація не надто оптимістична. Плодово-ягідні дерева тільки почали цвісти, тож поки споживачам доводиться задовольнятися імпортними цитрусовими та екзотичними фруктами. Експерти зазначають, що лише до кінця квітня очікується збільшення обсягів надходжень із інших країн Євросоюзу.

В останні тижні у продажу з'явилося трохи більше полуниці та лохини, проте ці ягоди також є в основному імпортними. Полуниця переважно завозиться з Іспанії, а лохина – з Іспанії та Мексики. Ціни на ці ягоди коливаються від 200 до 300 грн/кг, що робить їх недоступними для багатьох споживачів.

Ціни на фрукти. Фото: скрін youtube

Серед нашої продукції переважно яблука. Проте їхня ціна також поступово зростає – з 19,43 грн/кг на початку лютого до 22,67 грн/кг на початку квітня. Експерти пояснюють це зменшенням обсягу запасів минулого сезону. В даний час на ринку переважно представлені українські яблука, хоча є також імпорт з Польщі та Італії.

Источник материала
Поделиться сюжетом