Дуда підтвердив готовність Польщі розмістити на своїй території ядерну зброю
Дуда підтвердив готовність Польщі розмістити на своїй території ядерну зброю

Дуда підтвердив готовність Польщі розмістити на своїй території ядерну зброю

Польща готова до розміщення на її території ядерної зброї для зміцнення безпеки східного флангу НАТО. Про це президент Польщі Анджей Дуда розповів в інтерв’ю виданню Fakt.

- (Розміщення ядерної зброї – ред.) вже деякий час є темою польсько-американських переговорів. Я вже кілька разів говорив про це. Зізнаюся, коли мене про це запитали, я заявив про нашу готовність… Якщо наші союзники вирішать розгорнути ядерну зброю в рамках обміну ядерною зброєю також на нашій території для зміцнення безпеки східного флангу НАТО, ми готові до цього, - зазначив Дуда.

Він додав, що Польща є союзником у Північноатлантичному альянсі і має зобов’язання щодо цього.

- Тобто ми просто реалізуємо спільну політику, - підсумував Дуда.

  • Прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький заявляв про готовність країни приєднатися до програми ядерного обміну серед країн НАТО ще у червні 2023 року. Він наголошував, що Варшава зацікавлена у подібній програмі, але остаточне рішення буде залежати від НАТО. 
  • 25 травня 2023 року  міністри оборони Росії та Білорусі підписали документи про розміщення тактичної ядерної зброї на білоруській території. Того ж дня Лукашенко повідомив, що ядерну зброю РФ уже почали перекидати до Білорусі. 16 червня президент РФ Володимир Путін заявив, що перші російські тактичні ядерні заряди вже знаходяться на території Білорусі, а остаточне переміщення завершиться до кінця року. 
  • У березні поточного року генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш заявив, що ризик спалаху ядерної війни в світі наразі більший, ніж будь-коли після закінчення холодної війни. 
Теги по теме
Польща
Источник материала
Поделиться сюжетом