Євро та долар можуть зрівнятись у ціні: FT
Євро та долар можуть зрівнятись у ціні: FT

Євро та долар можуть зрівнятись у ціні: FT

Євро та долар можуть зрівнятись у ціні: FT 

З початку року така ймовірність зросла з нуля до 10%

Трейдери збільшили свої ставки на те, що загальноєвропейська валюта – євро – може знову відповідати ціні американського долара, повідомляє FT. Це пов'язано з прогнозом ситуації на фінансову ринку, де американська Федеральна резервна система не поспішатиме зменшувати високі процентні ставки і виконає таку регуляцію лише за кілька місяців після зниження відсоткових ставок європейським центробанком.

Експерти Bank of America вважають, що зараз ринки оцінюють скорочення вартості євро з 10-відсотковою ймовірністю. Такий сценарій на думку учасників фінансового ринку може відбутися вже за півроку. “На початку січня ринок майже не бачив шансів, щоб відбувся такий сценарій”, – пишу видання.

Євро вже скоротився на 3,5% порівняно з доларом з початку січня. Щоб відбувся паритет міжнародних валют, необхідне скорочення вартості європейської валюти ще на 6,5%.

Трейдери, за спостереженнями аналітиків почали більше довіряти позиції, що ЄЦБ почне пом’якшувати курс євро вже у червні, а от США поки що не має чітких прогнозів щодо зменшення відсотків.

Востаннє євро мав паритет з доларом у 2022 році, вперше за два десятиліття, на тлі шокових цін на енергоносії, викликаних повномасштабним вторгненням Росії в Україну, і під час потужного зростання курсу долара.

Переоцінка значення євро та долара відбувається і в Україні. Рада оверсайту індикаторів грошового та валютного ринків Національного банку України не виключає необхідність переходу на курсову привязку гривні до євро. пояснюється це тим, що більшість операцій банків з клієнтами відбувається в євро. “Продовження цієї тенденції з урахуванням євроінтеграційних прагнень України може вже в недалекому майбутньому актуалізувати питання доцільності переходу з долара до євро як основної валюти курсової прив’язки”, – зазначено у пресрелізі. На думку Ради оверсайту, потреба в розрахунку індикатора довідкового значення курсу гривні до євро станом на 12 годину вже існує. Водночас валютна структура угод на валютному ринку України підтверджує статус долара США як основної курсоутворюючої валюти.

Источник материала
Поделиться сюжетом