Безшумно зайшли з тилу: росіяни скаржаться на атаки поліпшених українських дронів "Баба Яга"
Безшумно зайшли з тилу: росіяни скаржаться на атаки поліпшених українських дронів "Баба Яга"

Безшумно зайшли з тилу: росіяни скаржаться на атаки поліпшених українських дронів "Баба Яга"

Ексглава "Роскосмосу" Дмитро Рогозін стверджує, що українці вже не просто переробляють аграрні коптери, а створили окремий вид важких дронів вертолітного типу з електричними двигунами і збільшеною дальністю польоту.

Сили оборони України почали використовувати безшумні ударні безпілотні літальні апарати типу "Баба Яга" на Оріхівському напрямку в Запорізькій області. Про це написав колишній глава "Роскосмосу" і російський військовий "радник" Дмитро Рогозін у своєму Telegram-каналі 23 квітня.

Пропагандист заявив, що поява в України таких дронів була "передбачуваною", оскільки раніше російські снайпери могли дізнатися про наближення повітряної цілі за звуком.

Важливо ЗС РФ розставляють підступні пастки для українських бойових дронів "Баба Яга" (відео)

"Це вже не переробка аграрного дрона на бойовий, а окремий вид важких БПЛА вертолітного типу з електричними двигунами і потужною батареєю для збільшення дальності його дії", — стверджує він.

Рогозін також вказав на зміну тактики застосування цих дронів — БПЛА зайшли не з фронту, а з тилу, що може свідчити про збільшення їхньої дальності. За його словами, виявити безпілотники вдалося лише за допомогою камер нічного бачення. Росіяни не стали відкривали вогонь по них, сподіваючись спочатку вивчити їхні маршрути і тактику, а також визначити позиції українських операторів.

Ексглава "Роскосмосу" також опублікував фото, на якому, як стверджується, зображені збиті дрони останньої модифікації. На ньому можна помітити не велику "Бабу Ягу", а шість невеликих ударних коптерів типу FPV.

Збиті FPV-дрони
Фото: Дмитро Рогозiн / Telegram

Що відомо про дрони "Баба Яга"

Нагадаємо, назву "Баба Яга" росіяни нерідко використовують для українського гексакоптера Vampire виробництва компанії SkyFall і подібних за характеристиками та використанням безпілотників. Vampire є досить великим дроном із системою нічного бачення, що піднімає корисне навантаження вагою до 15 кг на висоту до 400 км.

Дмитро Рогозін 17 квітня заявив, що ЗС РФ уперше зафіксували масове використання українськими військовими в Запорізькій області зграй ударних дронів, обладнаних тепловізорами.

Випробування БПЛА Vampire

Раніше, 11 квітня Рогозін поскаржився, що українські безпілотники формують цілі ескадрильї і літають попарно. За його словами, у парі з більшим БПЛА-бомбардувальником, який росіяни називають "Баба Яга" і який несе до 6 боєприпасів, летить менший FPV-дрон, який теж скидає боєприпас, коли стрімко заходить на ціль.

Крім того, 3 квітня в РФ заявили, що виявили нові, більш потужні, великі українські дрони "Баба Яга", які можуть нести великі міни і мають труби для точного скидання боєприпасів.

Источник материала
Поделиться сюжетом