13 мая, понедельник
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Пенсія в Україні: хто може отримати доплату за "зайвий" стаж
Пенсія в Україні: хто може отримати доплату за "зайвий" стаж

Пенсія в Україні: хто може отримати доплату за "зайвий" стаж

Пенсіонерам, які продовжують працювати, у разі зростання прожиткового мінімуму доплата за стаж понад норму буде перерахована вже після звільнення з роботи.

Пенсіонери в Україні, у яких досвід роботи перевищує встановлений страховий мінімум, мають можливість отримати додаткові виплати. Ці виплати нараховуються за кожен рік роботи, який перевищує необхідний мінімальний стаж згідно із законодавством. Про це повідомляє видання NV.

Згідно зі статтею 28 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування", право на доплату за понаднормовий стаж мають українські громадяни, у яких у трудовій книжці написано:

  • понад 35 років стажу (для чоловіків);
  • понад 30 років стажу (для жінок).

Який розмір доплати у 2024 році

Розмір такої доплати не може перевищувати 1% від мінімального розміру пенсії за віком, який визначається виходячи з прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність. У 2024 році цей прожитковий мінімум зріс із 2093 грн до 2361 грн. Отже, розмір доплати також зріс — з 20,93 грн до 23,61 грн.

Цей додатковий платіж нараховується за кожен повний відпрацьований рік, що перевищує обов'язкову норму страхового стажу. Наприклад, якщо в українця понад обов'язкову норму страхового стажу є ще 5 років, то його доплата становитиме 118,05 гривень.

Важливо також, щоб розмір пенсії перевищував прожитковий мінімум для непрацездатних осіб, тоді доплату розраховуватимуть виходячи з цього мінімуму. Якщо розмір пенсії менший за мінімальну виплату, то і розмір доплати буде відповідно меншим.

Також варто зазначити, що пенсіонерам, які продовжують працювати, у разі збільшення прожиткового мінімуму, доплату за стаж, що перевищує норму, буде перераховано після їхнього звільнення з роботи.

Нагадуємо, 22 квітня Фокус розповідав, хто з українців може отримати збільшену пенсію, починаючи з червня 2024 року. Деякі категорії громадян претендують на соціальні виплати: йдеться про тих, хто має малий або відсутній страховий стаж.

Теги по теме
пенсии
Источник материала
Поделиться сюжетом