Соціальний захист військових: що зміниться у травні
Соціальний захист військових: що зміниться у травні

Соціальний захист військових: що зміниться у травні

Соціальний захист військових: що зміниться у травні

Відповідний закон підписав президент.

Верховна Рада України 21 березня ухвалила в другому читанні та в цілому законопроєкт №10313  «Проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення прав військовослужбовців та поліцейських на соціальний захист». На початку квітня президент України підписав цей закон.

Фахівці «Юридичної сотні» пояснили, які зміни він передбачає.

Для військових-жінок або чоловіків, які самостійно виховують дитину, передбачається можливість відпустки до 14 днів, якщо дитина віком до 14 років потребує догляду через хворобу. Якщо дитина лікується стаціонарно, за військовослужбовцем зберігається грошове забезпечення. Під час особливого періоду військовим надаватиметься відпустка у зв’язку з народженням дитини.

 Збільшено тривалість лікування військових до 12 місяців поспіль (із збереженням грошового та матзабезпечення). Через 4 місяці лікування потреба в тривалому лікуванні визначається ВЛК. А по закінченню тривалого лікування потрібно пройти ВЛК для визначення придатності до військової служби.

Також у законодавство пропонується внести зміни щодо дотримання гендерної рівності, недопущення дискримінації за ознакою статі, сексуальних домагань, насильства за ознакою статі тощо.

Закон виключає поняття обмеженої придатності із Закону «Про військовий обов'язок і військову службу», зокрема зі статті 14, яка регулює питання приписки громадян України до призовних дільниць, та зі статті 26, у якій визначено підстави для звільнення з військової служби в мирний час та особливий період.

Окрім цього, встановлюється обов’язок для громадян України, які були визнані обмежено придатними до військової служби, протягом дев’яти місяців з дня набрання чинності цим законом пройти повторний медичний огляд з метою визначення придатності до військової служби.

Набрання чинності — 04.05.2024.

Кабінету Міністрів доручено протягом трьох місяців з дня набрання чинності цим законом забезпечити:

  • прийняття необхідних нормативно-правових актів для реалізації закону;
  •  приведення своїх актів у відповідність із цим законом.

Українські військовослужбовці мають право на призначення пенсії на особливих умовах. Нагадаємо, який їх розмір.

Источник материала
Поделиться сюжетом