Українці почали використовувати повітряні кулі на фронті: що відомо, — OSINT
Українці почали використовувати повітряні кулі на фронті: що відомо, — OSINT

Українці почали використовувати повітряні кулі на фронті: що відомо, — OSINT

Посібник дронів дальньої дії Сил оборони поповнився висотним бомбардувальником на повітряній кулі.

Сили оборони України у війні проти російських загарбників використовують не тільки сучасні FPV-дрони, але й повітряні кулі, які скидають вибухівку на голови окупантів. Про це повідомив OSINT-дослідник H I Sutton, який візуалізує моделі українських безпілотних апаратів, як морських, так і літальних.

Аеростат до своєї колекції дронів дослідник додав сьогодні, 23 квітня.

"Додано висотний бомбардувальник на повітряній кулі до мого посібника з дронів дальньої дії в Україні", — написав він, додавши, що повітряні кулі дуже важко (і дорого) збити.

Літаючі дрони у посібнику OSINT-дослідника

У "енциклопедії дронів" військовий оглядач зазначає, що і Україна, і Росія використовували повітряні кулі, оскільки погодні умови дозволяють атаки на дуже великій висоті. До того ж, їх може бути надзвичайно важко та дорого перехопити.

"Однак головною проблемою є навігація, оскільки повітряні кулі здебільшого залежать від вітру", — пише H I Sutton.

Українські кулі мають форму ковбаси, плавають вертикально, мають блок управління, GPS-трекер та бомбу, підвішену внизу. На шнурку також прикріплена пляшка з водою, описав "аеростат" дослідник.

Українська повітряна куля-БПЛА

За його словами, ці повітряні кулі хоча й виглядають грубими, проте, ймовірно, стають дедалі складнішими.

Нагадаємо, у лютому минулого року у мережі опублікували фотографію однієї з російських повітряних куль, яку було збито у столичному регіоні.

Подібні кулі з відбивачами шукають та виснажують протиповітряну оборону.

Наприкінці березня в російському Telegram-каналі повідомили, що на території Російської Федерації було вперше збито безпілотну повітряну кулю з автономною системою управління й вибуховою бойовою частиною. Росіяни зазначили, що до повітряної кулі нібито було підвішено баласт із пляшки, контейнер з електронікою для управління, модулем навігації GPS, коробку із супутниковим трекером, бомбу з двох труб та вибухівку.

Також Фокус писав, що 16 квітня у Курській області РФ російська протиповітряна оборона нібито знищила малорозмірну українську повітряну кулю.

Теги по теме
война
Источник материала
Поделиться сюжетом