19 мая, воскресенье
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Помер зірка фільму "Зоряний крейсер "Галактика""
Помер зірка фільму "Зоряний крейсер "Галактика""

Помер зірка фільму "Зоряний крейсер "Галактика""

Террі Картер був одним із перших чорношкірих акторів, які зробили кар'єру на телебаченні та в кіно.

Американський актор Террі Картер, зірка фільму "Зоряний крейсер "Галактика", помер на 96-му році життя у своєму будинку в центрі Мангеттена в Нью-Йорку 23 квітня, повідомляє New York Times.

Картер народився в сім'ї домініканки і батька аргентинського та афроамериканського походження. Він став одним із перших чорношкірих акторів, які отримали постійну роль у телевізійному ситкомі, коли почав грати рядового Шугармена на "Шоу Філа Сільверса" 1955 року.

Плідна кар'єра Картера охоплює десятиліття. Уперше він з'явився на екрані 1965 року в епізоді серіалу "Бій" про Другу світову війну і був єдиним чорношкірим актором, який зіграв роль солдата.

Картер також став першим у світі чорношкірим телеведучим, який отримав роботу в бостонській програмі WBZ-Eyewitness News 1965 року.

Актора можна побачити і в "Компанії вбивць" 1970-х років, але більш сучасній аудиторії він, мабуть, найвідоміший за роллю полковника Тайя в науково-фантастичному серіалі ABC "Зоряний крейсер "Галактика"", який транслювався в 1970-х роках.

Террі Картер в образі полковника Тайя
Фото: Скрін відео

З 1970 по 1977 рік Картер знімався в ролі сержанта Джо Бродхерста в поліцейському драматичному серіалі "МакКлауд". Він також з'явився у фільмі 1974 року про чорну експлуатацію "Фоксі Браун".

У розмові з виданням 2018 року Картер розповів, що розмова з актором Говардом да Сілвою переконала його продовжити акторську кар'єру.

"Саме Говард умовив мене стати актором — саме він змінив моє життя. Я кинув юридичний факультет і почав навчатися в акторській школі Говарда. Здається, він назвав це "Майстерня мобільного театру"", — згадував він.

Картер не тільки знімався в кіно, а й грав у театрі. Його першою великою роллю на Бродвеї стала постановка "Місіс Паттерсон" 1954 року, де його партнеркою по сцені була Ерта Кітт.

У 1975 році Картер узяв на себе більш закулісну роль, заснувавши свою продюсерську компанію Meta-4 Productions Inc. Чотири роки по тому він також створив Раду з позитивних іміджів, некомерційну групу, яка допомагає поліпшити міжкультурне і міжетнічне взаєморозуміння за допомогою аудіовізуальної комунікації. За її підтримки Террі зняв спеціальні документальні фільми на теми історії та культури для PBS.

У 1980 році він два терміни пропрацював у Раді керівників Академії телевізійних мистецтв і наук, а також працював з Комітетом з документального кіно і Комітетом з іноземних фільмів на церемонії вручення премії "Оскар".

Серед його нагород — премія "Еммі" Лос-Анджелеса за участь у телевізійному мінісеріалі "K*I*D*S", у якому розповідається про молодих підлітків, що належать до різних рас, і їхні конфлікти.

У 1988 році він продюсував і зняв телефільм про джазову легенду Дюка Еллінгтона.

У 1991-му Картер вирушив до Китаю за дорученням Інформаційного агентства США з культурним туром з лекціями, а після майже двох десятиліть роботи в Скандинавії повернувся до Нью-Йорка 2013 року.

Особисте життя Картера

У 1964 році, працюючи в Європі, він одружився з Анною Скратулье, своєю вчителькою італійської мови в Римі. У них було двоє дітей, Мігель і Мелінда, і вони розлучилися 1990 року. У 1991 році він одружився з Беатою Глатвед, кіноредакторкою. Вона померла 2006 року. У 2009 році він одружився з Селомою Зенебе, у якої від попередніх стосунків була дочка Хівот Мінале. Крім сина, у Картера залишилися дружина, дочка, падчерка й онука.

Раніше Фокус писав, що актор О. Джей Сімпсон, який 9 років відсидів у в'язниці, помер від раку.

Теги по теме
Голливуд
Источник материала
Поделиться сюжетом