У Лондоні проросійські диверсанти підпалили склад компанії, пов'язаної з Україною
У Лондоні проросійські диверсанти підпалили склад компанії, пов'язаної з Україною

У Лондоні проросійські диверсанти підпалили склад компанії, пов'язаної з Україною

У Великій Британії заарештували групу молодих чоловіків, які на замовлення Кремля здійснили підпал промислового підприємства, пов’язаного з Україною. Про це інформує The Guardian.

20-річний Ділан Ерл та 22-річний Джейк Рівз отримали звинувачення після пожежі на промисловому складі, яка сталася 20 березня у східному Лондоні. Ще троє чоловіків – Пол Інгліш, Ніі Менса та Дмитрус Паулауска – звинувачуються у сприянні підпалу.

За даними британської прокуратури, Ділан Ерл намагався зашкодити бізнесу, пов’язаному з Україною, щоб принести користь російській державі. Щоб приборкати влаштовану ним пожежу, знадобилося 60 вогнеборців. Прокуратура звинувачує Ерла у зв'язках із забороненою в Британії терористичною організацією "Група Вагнера". 

Британський міністр оборони Грант Шеппс вже встиг висловити своє "глибоке занепокоєння"  через "російську злочинну діяльність у Великобританії".

"Кожен, хто буде визнаний винним у сприянні іноземній розвідці, буде притягнутий до відповідальності", – написав він в соцмережі Х.

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг запевнив, що випадки проросійського шпигунства та саботажу, виявлені в Німеччині, Великій Британії чи Польщі, не перешкоджатимуть підтримці Альянсом України.

"Такі дії є небезпечними і неприйнятними. Вони не відмовлять нас від підтримки України, і ми тісно координуємо нашу відповідь на будь-які ворожі дії проти союзників по НАТО", — заявив він на брифінгу у Берліні.

Російська шпигунська активність в Європі

Як писав УНІАН, нещодавно у Німеччині затримали двох російських шпигунів. За версією слідства, підозрювані збиралися перешкодити доставці військової допомоги з Німеччини в Україну. 39-річний росіянин німецького походження Дітер С. домовився про вчинення вибухів і підпалів об'єктів військової інфраструктури та промислових об'єктів у Німеччині.

За словами воєнного оглядача Олександра Коваленка, з початку повномасштабної війни Росія намагається зашкодити поставкам західної допомоги до України. Росіяни зокрема планували терористичні акти, але досі успішних диверсій не було.

Теги по теме
Россия Великобритания
Источник материала
Поделиться сюжетом