19 мая, воскресенье
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Україна стартує на ЧС-2024 з хокею: як збірній підвищитись у класі, календар матчів та хто суперники
Україна стартує на ЧС-2024 з хокею: як збірній підвищитись у класі, календар матчів та хто суперники

Україна стартує на ЧС-2024 з хокею: як збірній підвищитись у класі, календар матчів та хто суперники

27-го квітня збірна України з хокею розпочинає нову боротьбу за перемогу в дивізіоні 1В. Це буде спроба втретє забрати золото та підвищитися в класі. Найсильніший за останні роки склад, помножений на потужну форму головних виконавців і надзвичайну мотивацію, має принести результати за цей тиждень Чемпіонату світу. OBOZ.UA розповідає про всі деталі змагань та очікування від команди.

Підготовка тривала майже місяць, але на неї вплинули численні змагання

За останні три тижні хокейна збірна України провела 4 матчі, усі були зіграні в країнах Балтії. Традиційно перед ЧС граються товарняки проти команд, які будуть нашими суперниками в групі. Україна мала два таких спаринги - проти Литви та Китаю, обидва ми виграли. При чому, китайців взагалі розгромили 9:0.

Збір команда починала лише гравцями національної першості - "Сокола", "Дніпра" та "Кременчука". Усе через те, що більшість легіонерів були задіяні у своїх клубах - для них чемпіонат завершився або нещодавно, або тільки днями. Навіть тренера Христича довелося почекати, починав роботу його асистент Олег Шафаренко.

Збірна буде орієнтуватися на технічні дані, готовність до силової боротьби та до єдиноборств взагалі, адже кожна шайба та контроль за грою будуть здобуватися саме так. На молодь окрема ставка - її випробовували проти принципового суперника Литви.

Україна має великі шанси на підвищення в класі

Цього року чемпіонат називають потенційно успішним. Україна в бойовому складі, із успіхами інших команд в багатьох турнірах. Той випадок, коли успіх на міжнародній арені треба обов’язково закріплювати. Збірна мала тільки дві кваліфікації у дивізіон 1А, час цю історію переписувати.

Дуже сильні сподівання на голкіперів: Дьяченко, Захарченко та довикликаний Арцатбанов надійні, як ніколи. Кому довірити старт - питання вже до тренера. Ми ж, як фанати, сподіваємося на них і в питанні останньої надії, адже турнір забирає чимало сил. Навіть постійна ротація п’ятірки не дозволить легко втримати ініціативу. Підготовчі матчі проти Латвії показали, що Україна може втомлюватися, якщо ігри проходять щільно. На ЧС буде саме такий розклад, двічі граємо два дні поспіль і кожен виграний період буде заслугою, в тому числі, воротарів.

Є певні виклики відносно гравців. Наприклад, ставка на молодь дуже відчутна - мастодонти нашого хокею не отримали виклик до табору. Серед виконавців на льоду варті відзнаки Сімчук, Денискін, Дахновський, Бородай, Мазур, Захаров. А от капітан Ігор Мережко приєднався до команди в останній момент. 24-го квітня він тільки-но провів останній матч за рідний клуб і перебуває не в кращому настрої: його "Спішска Нова Вес" вела дуже складний бій за кубок і не встояла.

Чотириматчевий відрізок було програно без надії. Навіть останню гру, яку вдалося врятувати під сирену, в овертаймах "Нітра" все одно дотисла. Мережко - найкращий український хокеїст минулого року, стрижневий у складі збірної України. Але так само він важливий і для словацької команди, що показує залученість в середньому 24 хвилини на льоду. Наскільки сильно позначиться на ньому це виснаження - подивимося з реакції тренерського штабу України.

Хто найголовніший суперник?

Насправді, кожна з команд може стати важким випробуванням, адже на чемпіонатах світу сюрпризи бувають у будь-якому виді спорту. Цього року серед наших опонентів у групі - збірні Китаю, Іспанії, Естонії та Нідерландів. А також Литва, яка цьогоріч приймає змагання. Всі - наші сусіди в рейтинговій таблиці, яку Міжнародна федерація хокею з шайбою днями оновила:

Найсильніший і найважчий суперник саме Литва. Ця команда надмотивована, адже у 2023-му звалилася з престижнішого дивізіону 1А й хоче якнайшвидше туди повернутися. На ЧС із литовцями ми перетиналися 5 разів і перевага на нашому боці. Іронічно, але саме з Литвою буде потенційно вирішальний матч, розклад поставив господарів турніру в останній тур. Минулого року найважливіший матч змагань проти Японії теж був зіграний під фінал і його ми тоді програли.

Минулого разу в таблиці близько був і Китай, але зараз він привіз на змагання не найсильніший склад, тому (без недооцінки) із ним можна легко брати бали. Є ще трохи екзотичні Нідерланди та Іспанія, яка тієї весни піднялася на цю стадію - можна легко вигравати без овертаймів. Україна дуже сильна й впасти в класі шанси мізерні. А от щодо лідерства є нюанс: команд 6, а місце для підйому лише одне. Шафаренко відзначив, що саме Литва та Китай стануть головною перешкодою такого потрібного нам підвищення в класі. Але асистент тренера переконує - Україна буде налаштовуватися саме на вихід з групи.

Який буде склад?

Повна заявка України відома. Тренерський штаб оголосив, що кістяк команди залишиться незмінним - це будуть хокеїсти, які змагалися за олімпійську кваліфікацію. Але зараз зовсім інший рівень змагань, тому до складу потраплять ті, хто готовий фізично, тактично, але головне - морально.

Загалом у Христича доступні 30 хокеїстів: це три голкіпери, 11 захисників і 16 нападників. Як завжди, збирали виконавців і на внутрішній арені, й серед іноземних клубів. Повна заявка така:

Воротарі: Дьяченко, Захарченко Арцатбанов.

Захисники: Мережко, Ратушний, Сисак, Чолач, Пангелов-Юлдашев, Гребеник, Дахновський, Андрейків, Волков, Толстушко, Янішевський.

Нападники: Пересунько, Коренчук, Трахт, Денискін, Лялька, Крівошапкін, Бородай, Мазур, Захаров, Чердак, Ворона, Сімчук, Садовіков, Фадєєв, Сидоренко, Морозов.

Позитивний заряд від молоді

Збірна України U18 днями показала найкращий приклад реалізації мрій та прагнень - ми маємо перші медалі для хокейної молоді. Команда не змогла пробитися на головний турнір - поступилися Німеччині в овертаймах. Але друге місце групи ми втримали, тому забрали срібні медалі ЧС U18 у дивізіоні 1А.

Вирішальним був матч проти Австрії, 20-го квітня. Перший період пройшов по нулях, у другому шайби Трущенка не вистачило для переваги (австрійці забили двічі). А от у третьому наших було вже не втримати: Шульга спочатку реалізував більшість на льоду, а майже під сирену він же використав помилку суперника. Австрія пішла ва-банк, намагаючись шісткою дотиснути наших, натомість українці були спритніші та забили в порожні ворота менш ніж за хвилину до завершення зустрічі. У Федерації хокею зазначили - це перша медаль України на юнацьких ЧС у дивізіоні 1А. Чудовий приклад для головної команди країни.

Коли та як гратимуть матчі чемпіонату?

Вже завтра! Національна збірна України 27-го квітня розпочинає боротьбу за підвищення у класі - із дивізіону 1В ми маємо перейти в дивізіон.

Розклад ігор збірної України з хокею на ЧС:

27.04: Естонія - Україна

28.04: Україна - Нідерланди

30.04: Україна - Китай

01.05: Україна - Іспанія

03.05: Литва - Україна

Побажаємо успіхів нашим хокеїстам і сподіваємося, що за підсумком змагань зможемо розповісти про їх високі досягнення та перемогу на новому Чемпіонаті світу з хокею.

Источник материала
Поделиться сюжетом