19 мая, воскресенье
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
В Україні дефіцит струму: де відключають електроенергію за графіками
В Україні дефіцит струму: де відключають електроенергію за графіками

В Україні дефіцит струму: де відключають електроенергію за графіками

В енергосистемі України 26 квітня зберігається дефіцит. Графіки відключень діють у Харківській області – там знеструмлено близько 202 тисячі побутових споживачів. Також цілодобово обмежено споживання промисловості на Криворіжжі. Через бойові дії є нові знеструмлення у Дніпропетровській, Донецькій, Харківській областях, з технічних причин – у Дніпропетровській області.

Про це повідомили в "Укренерго". У компанії також поінформували, що вночі захистом було відключено магістральну повітряну лінію в західному регіоні. Проте знеструмлення споживачів не було, ведуться ремонтні роботи.

Також вночі були короткострокові перерви у роботі двох магістральних ліній у східному регіоні. "Робота обладнання була відновлена дією автоматики. На ранок знеструмлено 388 населених пунктів", – додали в Укренерго.

У Міненерго додали, що в Харківській області через обстріл пошкоджено високовольтні повітряні лінії. Тому знеструмлювалася високовольтна підстанція, вимикалися побутові споживачі. Протягом кількох годин підстанція та споживачі були загоєні.

Енергетики пояснювали: через пошкодження, заподіяні ракетними ударами росіян, електростанції не можуть виробити достатньо електроенергії, щоб покрити всі потреби споживачів. "Диспетчерський центр "Укренерго" продовжує залучати аварійну допомогу з енергосистем європейських країн. Просимо всіх споживачів економити електроенергію. А промисловість – максимально залучати імпорт електроенергії та використовувати, за наявності, альтернативні джерела живлення", – заявили у компанії.

Графіків уникнути не вдасться

У той же час наступного літа Україна, ймовірно, не зможе уникнути запровадження графіків відключення електроенергії. Причина – очікувані традиційні піки споживання у найспекотніші місяці року.

Про це розповів директор Центру досліджень енергетики Олександр Харченко. Він зазначив: якби не вимушені аварійні відключення на Одещині, Дніпропетровській та Харківській областях, відключення по всій країні могли б застосовуватися вже зараз.

"Україна навряд чи пройде піки споживання в липні-серпні та взимку без обмежень. Це помірно оптимістичний сценарій. За найгіршого сценарію доступ до електрики буде відсутній протягом 4-6 годин на добу. Але апокаліпсису не буде", – йдеться у повідомленні.

Як повідомляв OBOZ.UA, українців в умовах дефіциту в енергосистемі закликають активно економити електроенергію, як узимку 2022-2023 років. Щоб робити це правильно, потрібно не користуватися кількома потужними електроприладами одночасно, особливо в піковий годинник вранці та ввечері.

Лише перевірена інформація в нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та Viber. Не ведіться на фейки!

Источник материала
Поделиться сюжетом
Упоминаемые персоны