Церковне свято 28 квітня: що категорично заборонено робити у Вербну неділю
Церковне свято 28 квітня: що категорично заборонено робити у Вербну неділю

Церковне свято 28 квітня: що категорично заборонено робити у Вербну неділю

Дізнайтесь цікаву інформацію про релігійне свято, яке відзначають 28 квітня і що не можна робити в цей святий день.

Свято 28 квітня має особливе духовне значення: дізнайтесь, яке церковне свято, має свої особливі традиції, історію походження та звичаї, яких варто дотримуватись.

Дізнайтеся, що дозволено і категорично заборонено робити у Вхід Господній в Єрусалим на Вербну неділя.

Яке свято 28 квітня

В Україні та світі 28 квітня відзначають такі свята:

Церковне свято 28 квітня

За новим церковним календарем, 28 квітня в Україні відзначають Вхід Господній в Єрусалим, тобто Вербну неділю.

У цей день відзначають велике християнське свято перед Великоднем. Відомо, що його виникненню послужили біблійна історія в'їзду Ісуса до Єрусалима на ослі з Віфагії. Тоді віряни встеляли шлях Ісусу пальмовими гілками, таким чином вітали його. Й зараз існує така традиція в Єрусалимі, навіть є "Пальмова вулиця", яка названа на честь цієї події. В Україні це свято має народну назву - Вербна неділя. Пальмові гілочки замінили на гілки верби. Це велике свято у християнському році належить до числа дванадесятих.

Свячена верба користується великою пошаною. Освячені гілочки потрібно зберігати цілий рік, а потім потрібно спалити їх на попіл для використання його у церковному обряді у Попільну Середу.

Реформа церковного календаря в Україні

Реформа церковного календаря в Україні — процес впровадження нового стилю, тобто григоріанського або новоюліанського календарів, замість старого стилю (юліанського календаря) українськими церквами. З початком російсько-української війни та після того, коли 16 листопада 2017 року Різдво Христове 25 грудня за григоріанським календарем стало державним вихідним в Україні, питання щодо переходу українських релігійних організацій на григоріанський/новоюліанський календар активізується щороку з наближенням Різдва Христового.

Питання календарної реформи гостро постало після початку повномасштабного російського вторгнення в Україні 2022 року, адже, як стверджують деякі публіцисти та церковники, через використання старого стилю разом з Російською православною церквою Україна перебуває у сфері "російського світу". Як і предстоятель ПЦУ митрополит Епіфаній, так і предстоятель УГКЦ верховний архиєпископ Святослав,висловили підтримку щодо проведення календарної реформи в Україні, пише Вікіпедія.

Що не можна робити 28 квітня

День Ангела 28 квітня

28 квітня свої іменини відзначають власники таких імен як Віталій, Кирило, Максим, Ганна.

Источник материала
Поделиться сюжетом