12 мая, воскресенье
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
На винищувачі F-16 в Україні чекає найнебезпечніше поле бою, - Business Insider
На винищувачі F-16 в Україні чекає найнебезпечніше поле бою, - Business Insider

На винищувачі F-16 в Україні чекає найнебезпечніше поле бою, - Business Insider

Попри те, що за останні 50 років американські винищувачі F-16 літали в багатьох складних умовах, імовірно, в Україні на них чекає найнебезпечніше поле бою, пише Business Insider.

"В Україні F-16 виступлять проти Росії, і це абсолютно, без сумніву, найскладніший сценарій, який може бути для F-16", - зазначив підполковник ВПС США у відставці, який напрацював понад 2300 годин як пілот F-16 Джон Баум.

За даними розвідувального сайту з відкритими джерелами Oryx, який відстежує військові втрати, Україна вже втратила щонайменше 86 літаків від початку війни, що підкреслює небезпеку, з якою пілоти стикаються в небі.

Зазначається, що серед загроз, з якими зіткнуться українські F-16, - російські системи ППО, такі як С-300 і новітні С-400, величезний парк Су-35 і МіГ-31, озброєних далекобійними Р-37. Російський арсенал систем "земля-повітря" більш сучасний і досконалий, ніж ті, з якими F-16 стикався в минулих конфліктах.

Військовий аналітик і колишній льотчик ВМС США Брінн Таннехілл зазначив, що попередні супротивники F-16 на Близькому Сході, як-от Ірак і Сирія, використовували застаріле радянське обладнання і, ймовірно, не були так добре навчені та озброєні.

За словами Баума, у Росії "ймовірно, одна з найнадійніших і найпередовіших інтегрованих систем ППО у світі, але F-16 буде здатний інформувати про обстановку і передавати цю картину" іншим українським силам.

Крім того, винищувачі зможуть використовувати свої системи наведення HARM і ракети для ураження російських радарів.

Вказується, що F-16 зможуть посилити протиповітряну оборону України, яка останніми місяцями виснажилася.

"Україна вже має у своєму арсеналі ракети класу "повітря-повітря" AIM-9 Sidewinder і AIM-120 і може оснастити свої F-16 цими боєприпасами для перехоплення російських односторонніх ударних дронів, крилатих ракет і винищувачів-бомбардувальників. Це допоможе доповнити наявну систему протиповітряної оборони Києва, що складається з систем радянської епохи і західних систем, таких як надані США батареї Patriot і NASAMS", - йдеться в публікації.

F-16 для України - актуальне

Нагадаємо, перші американські винищувачі F-16 Україна отримає цього року. Тоді ж очікується прибуття навчених пілотів, заявив глава Пентагону Ллойд Остін на засіданні "Рамштайн" 26 квітня.

За його словами, очікується, що Україна отримає спочатку понад ескадрон винищувачів.

Источник материала
Поделиться сюжетом