12 мая, воскресенье
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Неунікальна ракета з неприємним мінусом: експерт оцінив, наскільки потрібні Україні Taurus
Неунікальна ракета з неприємним мінусом: експерт оцінив, наскільки потрібні Україні Taurus

Неунікальна ракета з неприємним мінусом: експерт оцінив, наскільки потрібні Україні Taurus

Україна вже тривалий час просить у Німеччини ракети Taurus, проте Берлін вперто відмовляється їх надавати. Але чи варто зациклюватися на цих ракетах і чи такі вони унікальні - розповів військовий експерт Олександр Коваленко.

Що собою являють ракети Taurus

Ракети Taurus призначені для знищення високозахищених об'єктів бункерного типу на великих відстанях. Ці ракети можуть вражати цілі на відстанях до 500 км і більше, залежно від модифікації, але для експортних варіантів - не більше ніж 300 км.

При цьому, зазначає експерт, ракета Taurus є спільним німецько-шведським проєктом, але за своїм функціоналом ідентична Storm Shadow/SCALP-EG - така сама дозвукова крилата авіаційна ракета типу "повітря-поверхня" з низкою різноманітних модифікацій бойової частини.

"Іншими словами, Taurus - це не унікальна Wunderwaffe, за яку слід відбивати поклони Олафу Шольцу, маючи доступ до Storm Shadow/SCALP-EG", - наголошує експерт, однак зауважує, що причини наполегливого бажання отримати ці ракети в України є - кількість доступного озброєння.

"Storm Shadow/SCALP-EG у Великої Британії та Франції не тисячі одиниць на складах, і передавати Україні їх можуть в обмеженій кількості. Ракети Taurus також не гіпербагаточисельні, але в симбіозі зі Storm Shadow/SCALP-EG вони дали б змогу вивести удари по російських об'єктах у більш системний і масований режим".

Однак він одразу ж вказує на вкрай неприємний "мінус" ракет Taurus, який багато в чому нівелює їхні переваги для України, - проблема з носіями.

Чим Україна запускатиме Taurus

Як пояснює Коваленко, Taurus проектувалася так, що може бути використана обмеженою кількістю носіїв. Тоді як Storm Shadow/SCALP-EG після лише незначного доопрацювання були інтегровані в українські фронтові бомбардувальники Су-24 і багато інших засобів ураження, які надають наші партнери, - AGM-88 HAARM, AASM-250 Hammer, JDAM та інші, а також встановлювалися на МіГ-29, Су-27, то з Taurus це неможливо.

"Для того, щоб Су-24 зміг застосовувати Taurus, його слід піддати настільки глибокій модернізації, що це просто буде мало не нова модифікація старого радянського фронтового бомбардувальника. І ще не факт, що така модернізація буде ефективною і якісною", - зазначає експерт.

Навіть F-16 не можуть бути носіями Taurus без попередньої модернізації, хоч і не такої глибокої та непередбачуваної, як для Су-24.

Носіями Taurus можуть бути шведський Saab JAS 39 Gripen, Panavia Tornado, McDonnell Douglas F/A-18, а також Eurofighter Typhoon. І жоден із цих літаків Україна не планує отримати, підкреслює Коваленко.

Однак для F-16 є інші варіанти ракет

Як пише Коваленко, у номенклатурі F-16 є два дуже цікавих засоби ураження, а саме дозвукова крилата ракета класу "повітря-поверхня" AGM-158 JASSM, а також AGM-154 Joint Standoff Weapon.

AGM-158 JASSM - це все та ж дозвукова крилата ракета авіаційного базування, яку залежно від модифікації можна застосовувати як по живій силі/техніці, так і по укріплених об'єктах, тобто вона має аналогічний функціонал, як і Storm Shadow/SCALP-EG, а також Taurus.

AGM-154 Joint Standoff Weapon - це плануюча бомба на базі бронебійних WDU-42/B. Базова дальність застосування цих бомб - 130 км. Але модифікація з реактивним двигуном перевищує дальність 500 км. Таких засобів ураження було поставлено армії США понад 25 тисяч.

Таким чином, F-16 за відповідного запиту може прийти в Україну із засобами ураження, які повністю компенсують Taurus як кількісно, так і якісно, тож не варто зациклюватися саме на цих ракетах, підсумовує експерт.

Ракети Taurus для України

Канцлер Німеччини Олаф Шольц заявив, що німецька сторона не надасть українській таке озброєння, бо нібито наша армія не зможе використати його без залучення солдатів із Німеччини, а це, за словами канцлера, "червона лінія", яку він не хоче перетинати.

Після того, як США вирішили надати Україні далекобійні ракети ATACMS, у Німеччині поновилися дебати про передачу нашій державі Taurus.

Источник материала
Поделиться сюжетом