12 мая, воскресенье
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Творець пласкої "Землі" та апостол котячого Бога: найцікавіші факти з життя Террі Пратчетта
Творець пласкої "Землі" та апостол котячого Бога: найцікавіші факти з життя Террі Пратчетта

Творець пласкої "Землі" та апостол котячого Бога: найцікавіші факти з життя Террі Пратчетта

Книги Террі Пратчетта перекладено на десятки мов, вони продавалися по всьому світу як за його життя, так і продовжують видаватися мільйонними тиражами після смерті. Українською мовою твори письменника зазвучали у 2017 році: "Видавництво Старого Лева" оголосило про початок випуску книжок серії "Дискосвіт". На сьогодні вже перекладено 28 із 41 книжки.

28 квітня, до дня народження одного з найулюбленіших письменників фентезі та наукової фантастики усіх часів, OBOZ.UA публікує добірку найцікавіших фактів з життя Террі Пратчетта.

Попкорн, Scrabble і теорія великого вибуху

Письменник народився у 1948 році, саме тоді, коли почали масово продавати попкорн, представили на загал настільну гру Scrabble та вперше було висунуто теорію великого вибуху.

Мріяв стати астрономом

У дитинстві хлопчик дуже цікавився астрономією і зірками загалом. У дорослому віці він не лише не втратив зацікавленості цією тематикою, а й побудував у своєму саду обсерваторію.

Перше оповідання та друкарська машинка на зароблені кошти

Перший твір Террі був написаний, коли йому виповнилося 13 років, і вже через рік його опублікували у шкільному журналі під назвою The Hades Business. На цій історії майбутній письменник заробив 14 фунтів стерлінгів і використав їх, щоб купити свою першу друкарську машинку.

Перша робота – журналіст

З 17 років Террі почав працювати журналістом, він писав щотижневу колонку Children’s Circle Story. Деякі з цих історій згодом були опубліковані у збірці оповідань Dragons at Crumbling Castle.

1968 рік став знаковим

Робота журналістом допомогла Пратчетту опублікувати свою першу книгу. У 1968 році він брав інтерв’ю у місцевого видавця Пітера Бандера ван Дюрена і випадково згадав, що працює над книгою. Бандер ван Дюрен передав рукопис своєму співдиректору Коліну Сміту. Згодом Смайт став видавцем і агентом Пратчетта. У цьому ж році письменник одружився з Лін Первз.

Перший опублікований роман

У 1971 році, коли Террі було всього 23 роки, світ побачив його перший роман The Carpet People. Це комічний фентезійний роман про плем'я крихітних людей, які живуть на килимі. Коли письменник став більш відомим, він вирішив переписати його, додавши оновлений текст, оригінальні чорно-білі ілюстрації та ексклюзивну історію, написану, коли йому було 17 років.

З журналістики у виробництво електроенергії

Після ядерної катастрофи на острові Три-Майл-Айленд у березні 1979 року Пратчетт залишив журналістику, щоб стати пресофіцером чотирьох атомних електростанцій у Центральній раді виробництва електроенергії.

Але писати не кинув

Працюючи в PR, він продовжував писати свої романи. У 1983 році був опублікований перший з його улюблених романів про Дискосвіт "Колір магії". Історії показують дископодібний світ, що лежить на спинах чотирьох слонів, які самі стоять на черепасі. Ця книга породила серію з 41 книги, яка альтернативно вшановувала та пародіювала таких письменників, як Дж.Р.Р. Толкіна, Х.П. Лавкрафта, Чарльза Діккенса та Вільяма Шекспіра, а також інші казки та міфології.

Сатиричний погляд на різні суспільні проблеми

У своїх книгах Террі Пратчетт з дотепністю та гумором вирішував такі важливі суспільні проблеми, як політика, релігія та гендерна рівність. Його сатиричний підхід дозволив читачам поміркувати над цими темами унікальним і спонукаючим до роздумів способом.

Романи без розділів

Цікавинкою його книжок є те, що Пратчетт уникав використання розділів у своїх романах. Він пояснював це так: "Життя не відбувається у звичайних розділах, як і фільми, і Гомер не писав у розділах". І тільки його книги для молодших читачів мали кілька винятків.

Письменник на повний робочий день

У 1987 році книги Пратчетта вже набули такої популярності, що він залишив свою основну роботу, щоб бути лише письменником і не витрачати свій час на інше.

У популярності поступився лише Джоан Роулінг

У 1996 році Times оголосила Пратчетта автором бестселерів у Великій Британії. Він продав 70 мільйонів книг по всьому світу і був другим за кількістю читачів автором Британії, поступившись лише серії про Гаррі Поттера Джоан Роулінг.

Нагорода, якою пишався найбільше

Можливо, вас це здивує, але найбільше Пратчетт пишався медаллю Карнегі, якою було нагороджено його дитячу книгу "Дивовижний Моріс і його виховані гризуни". Отримав він її у 2002 році.

Хвороба

На піку популярності Пратчетту діагностували важку форму хвороби Альцгеймера, задню кортикальну атрофію. У нього була поступова дегенерація кори, зовнішнього шару мозку, на потилиці. Хвороба призводить до труднощів у читанні, оцінці відстані, користуванні інструментами та орфографії. Однак хвороба не зупинила успіх Пратчетта: окрім як продовжити писати, він ще й став патроном Alzheimer’s Research UK та активно підтримував зусилля зі збору коштів і виступав за підвищення обізнаності про хворобу.

Посвята у лицарі

У 2009 році королева Єлизавета ІІ посвятила Пратчетта в лицарі за заслуги в літературі, офіційно зробивши його сером Террі Пратчеттом.

Власний меч

Письменник завжди мав ексцентричну особистість і уяву. Тепер, коли він став лицарем, Террі був потрібен правильний меч, який він зробив собі із метеоритного заліза. Письменник знайшов поле з покладами заліза неподалік від свого дому в графстві Вілтшир, сам викопав руду – 81 кілограм. Потім виплавив залізну руду за допомогою саморобної печі з глини та сіна. Місцевий коваль вбив залізні прути ручної роботи Пратчетта в меч, оброблений сріблом.

"Більшу частину свого життя я створював речі, які є нематеріальними, тому це неймовірне досягнення, яке ти відчуваєш, коли робиш щось справді реальне", – сказав про цей процес письменник.

Остання книга

Хвороба Альцгеймера у Пратчетта прогресувала. Однак, незважаючи на атрофію мозку, він все ж продовжував випускати книги. За кілька місяців до смерті у березні 2015 року він закінчив останній роман про Дискосвіт. Багато шанувальників Пратчетта зберігають книгу непрочитаною на своїх полицях на його честь.

Апостол котячого Бога

Пратчетт ніжно любив котів, тому вони фігурують у багатьох його творах. В англійського письменника коти справжнісінькі, дикі і характерні, так що не варто чекати лише милих пухнастих тваринок. Найвідоміша книга про хвостатих друзів – "Кіт без прикрас".

"Спочатку було слово. І це слово було Кіт. Цю непохитну істину сповістив народам котячий Бог через свого слухняного учня Террі Пратчетта", – написано в анотації до цієї книги.

Коти були настільки важливою частиною життя автора, що навіть свої останні хвилини відомий фантаст провів поряд з котом у ліжку.

Всі незакінчені книги – знищили

На жорсткому диску його комп’ютера на момент його смерті було 10 незакінчених романів, але ми ніколи не дізнаємося, про що вони. Згідно з останнім бажанням письменника, незавершені роботи Пратчетта було знищено. Жорсткий диск не тільки розбили паровим катком, але й пропустили через каменедробарку.

Шанувальники Пратчетта часто називають його фразою "GNU Террі Пратчетт"

Це відсилка до його 33-го роману про Дискосвіт Going Postal, у якому розповідається про створення схожої на Інтернет системи комунікаційних веж під назвою "клацалки". У цій книзі Пратчетт пише: "Людина не померла, поки її ім’я ще вимовляється".

GNU схожий на рядок коду, де G означає, що повідомлення має бути передано, N – не реєструвати повідомлення, а U – що повідомлення має повторюватися. Це спосіб шанувальників зберегти пам’ять про нього.

Читайте також на OBOZ.UA, куди зникла людина-легенда Нік Вуйчич і чому в мережі немає свіжих фото з його родиною.

Тільки перевірена інформація у нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та Viber. Не ведіться на фейки!

Источник материала
Поделиться сюжетом