У Нідерландах хочуть розширити наявний парк ядерних реакторів — МАГАТЕ
У Нідерландах хочуть розширити наявний парк ядерних реакторів — МАГАТЕ

У Нідерландах хочуть розширити наявний парк ядерних реакторів — МАГАТЕ

У Нідерландах хочуть розширити наявний парк ядерних реакторів — МАГАТЕ

Країна має гарні можливості для використання ядерної енергетики - від малих реакторів до запланованих нових АЕС.

Нідерланди мають намір розширити наявний парк ядерних реакторів, повідомляє сайт Міжнародного агентства з атомної енергії. На нещодавньому саміті МАГАТЕ з ядерної енергетики в Брюсселі прем’єр-міністр Нідерландів Марк Рютте наголосив на прихильності країни ядерній енергетиці для переходу на чисту енергію.

«Щоб перехід був успішним, нам потрібні всі безвуглецеві джерела енергії, які ми можемо отримати», - сказав він.

Зараз у Нідерландах діє енергетичний реактор у Борселе, три дослідницькі реактори та чотири установки паливного циклу.

«Нідерланди мають хороші можливості для використання можливостей ядерної енергетики, включаючи малі реактори та заплановані нові АЕС», - відзначив очільник МАГАТЕ Рафаель Маріано Гроссі.

Він поспілкувався зі студентами у Інституті реакторів Делфтського технологічного університету на тему ядерних гарантій, політики, міжнародного розвитку та гендерних питань, надихаючи молодих людей приєднуватися до атомної галузі.

Окрім цього, Гроссі відвідав будівельний майданчик PALLAS у Петтені – це новий реактор для медичних ізотопів, який допоможе врятувати багато життів у всьому світі.

Рафаель Маріано Гроссі відправився в Алмело, щоб побачити голландське збагачувальне підприємство Urenco для виробництва стабільних ізотопів для медичних, промислових і дослідницьких застосувань.

«Наша прихильність розвитку як ядерної, так і відновлюваної енергетики підкреслює наш комплексний підхід до досягнення екологічної стійкості та економічної життєздатності», — заявив Мартійн Шут, директор з ядерної енергетики Міністерства економіки та кліматичної політики Нідерландів.

Раніше ми писали про те, що у Хмельницької АЕС є перспектива стати рівною за потужність до ЗАЕС. Державний «Енергоатом» на Хмельницькій АЕС розпочав проєкт, результатом якого стане зведення енергоблоків ХАЕС-5 та ХАЕС-6 за американською технологією АР1000 Westinghouse. Проте екс-очільник Державної інспекції ядерного регулювання Григорій Плачков вважає, що зараз невідомо, скільки триватиме проєкт, і коли ми отримаємо вже працюючі енергоблоки.

Источник материала
Поделиться сюжетом
Упоминаемые персоны