Аварія на ЧАЕС: в українців спостерігаються пізні наслідки впливу радіації
Аварія на ЧАЕС: в українців спостерігаються пізні наслідки впливу радіації

Аварія на ЧАЕС: в українців спостерігаються пізні наслідки впливу радіації

Внаслідок аварії на Чорнобильській атомній електростанції зараз у українців спостерігають пізні наслідки впливу радіації. Про це заявив доктор медичних наук Олександр Товкай в ефірі телемарафону "Єдиних новин".

За його словами, ранні наслідки – це захворювання, які були у ліквідаторів. Сьогодні ж медики стикаються саме з пізніми наслідками у людей від отриманої радіаційної дози в перші дні після катастрофи на станції.

"Одним із радіоактивних елементів був йод. Йод, потрапляючи в організм людини, накопичувався у щитоподібній залозі. Цей радіоактивний йод викликає опромінення і несе руйнівну дію на клітини щитоподібної залози. Відслідковується пряма залежність віку людей від захоплення радіактивного йоду. Так, в зоні ризику діти, підлітки, молоді люди. І тим людям, які тоді були дітьми і підлітками, їм зараз 40-50 років, і це зараз основна когорта людей, які страждають на патологію щитоподібної залози", – зауважив Товкай.

Він наголосив, що за статистикою не тільки щитоподібна залоза є в зоні ризику. Фіксують й інші види онкології як пізній наслідок впливу радіації – це і лейкози, і рак молочної залози.

При цьому Товкай зазначив, що зараз навіть починають з’являтися публікації, що через 30-40 років ми зможемо спостерігати сплеск захворюваності на рак легень та рак кішківника.

"Ми зараз відмічаємо збільшення захворюваності на рак шитоподібної залози – пройшов якраз час більше 30 років. Але тут фактор не тільки того, що люди тоді накопичили цю радіацію, але також наукова спільнота вивчає причинно-наслідкові дії не тільки на цих людей, які захворіли, але і на їхніх дітей, на онуків, які в них є. Така спадковість від радіації зараз вивчається", – сказав Товкай.

Аварія на Чорнобильській АЕС

26 квітня 2024 року в Україні вшановували памʼять загиблих від катастрофи на Чорнобиській АЕС, а також героїзм працівників станції, ліквідаторів, пожежників, медиків і всіх людей, причетних до ліквідації наслідків аварії, що сталася 38 років тому.

Нагадаємо, 26 квітня 1986 року з різницею у дві секунди відбулися два вибухи на четвертому реакторі Чорнобильської АЕС. Обвалилася частина будівель, почалася велика пожежа. Величезну кількість радіоактивних речовин було викинуто в атмосферу.

Багатоденну пожежу на реакторі намагалися загасити сотні пожежників і працівників аварійних служб. Багато з них згодом померли від променевої хвороби. Понад 100 тисяч жителів найближчих населених пунктів було евакуйовано після катастрофи.

Аварія на Чорнобильській АЕС стала найбільшою в історії катастрофою в ядерній енергетиці. Четвертий реактор наразі накритий спеціальним "саркофагом". Всі реактори станції відключені.

Катастрофа на Чорнобильській АЕС спричиняла суттєве забруднення навколишнього середовища. Територія міста Прип'ять досі вважається непридатною для життя.

Точну кількість жертв аварії встановити не вдалося, оскільки багато людей помирали через роки. Відомо, що 30 співробітників ЧАЕС померли в перші дні та тижні після аварії. Ще сотні тисяч людей померли в наступні кілька років від онкологічних захворювань і променевої хвороби.

Источник материала
Поделиться сюжетом