Бої за Очеретине: які можливості відкриваються перед ЗС РФ після окупації села
Бої за Очеретине: які можливості відкриваються перед ЗС РФ після окупації села

Бої за Очеретине: які можливості відкриваються перед ЗС РФ після окупації села

Прорив в Очеретиному може допомогти військовим РФ вийти на першу лінію української оборони. Ворог може скористатися ситуацією, увійти в різні балки і яри з населеного пункту та продовжити піхотні атаки, розповів OSINT-аналітик Pasi Paroinen.

Збройні сили Російської Федерації досягли певного успіху на Авдіївському напрямку Донецької області. OSINT-аналітик, офіцер запасу ЗС Фінляндії й член аналітичної групи Black Bird Group Pasi Paroinen розповів про оперативну ситуацію на фронті.

Він зауважив, що 22 квітня окупанти раптово зайшли в село Очеретине.

"Точні причини цього раптового успіху не зовсім зрозумілі, але, ймовірно, включають невдалу ротацію військ, неправильний розподіл ресурсів і проблеми з координацією сил", — сказав Pasi Paroinen.

Ситуація біля Очеретиного

Він зауважив, що це посилюється загальною нестачею боєприпасів та особового складу. Окупанти тиснуть на українські позиції дрібномасштабними атаками й зондувальними діями. Після успіху в Очеретиному ворог почав зосереджувати додаткові сили в проломі, зокрема, з різних бригад та полків. Проте малоймовірно, що окупанти відвели цілі бригади та полки в тісний бойовий простір.

Ситуація біля Очеретиного

Аналітик зауважив, що сили з обох сторін діють у тактичних угрупуваннях, проте порядок ведення бою в реальності хаотичніший та незрозумілий, особливо з боку ЗСУ. Багато бригад були розбиті на окремі батальйонні групи, що діють на різних напрямках фронту. Тоді як втрати з обох боків призводять до того, що бригади обʼєднуються у менші тимчасові зʼєднання. Крім цього, противник регулярно перекидає піхоту з територіальних полків до досвідченіших бригад.

Ситуація на фронті

Окупація Очеретиного відкриває нові тактичні можливості для росіян. Зокрема, ЗС РФ намагалися розширити свій фронт на прорив, швидко зайнявши Новобахмутівку й Соловйове та окупувати Бердичів. Також ворог відкрив другорядний прорив в оборону ЗСУ в районі Новокалинового та Кераміка.

Крім цього, прорив в Очеретиному може допомогти росіянам вийти на першу лінію оборони ЗСУ, тому вони можуть спробувати скористатися ситуацію, увійти в різні балки і яри з населеного пункту та продовжили невеликі атаки піхотою.

Ситуація на фронті

На північ від Архангельського пролягає яр, тоді як наступ РФ через цю ділянку місцевості може бути поєднаний з механізованим наступом на північ вздовж траси Н20.

"Наступ на північ з району Авдіївки цілком ймовірно буде поєднаний зі спробами прориву росіян в районі Часів Яру", — вважає Pasi Paroinen.

Ситуація на фронті

Разом операції можуть мати на меті захоплення Костянтинівки й оточення або примусове виведення ЗСУ навколо Торецька. Проте противник ще далекий від будь-якої перспективи досягти цього найближчим часом. Цей сценарій може бути вірогідним протягом наступних кількох місяців, якщо ЗСУ продовжать страждати від нестачі особового складу та боєприпасів, або якщо відбудеться загальна дезорганізація оборони.

Ба більше, протягом найближчих місяців може виникнути ще декілька гарячих точок на фронті, зауважив аналітик.

Ситуація на Авдіївському напрямку: дані Генштабу ЗСУ

За інформацією Генштабу ЗСУ, українські військові відбили 55 так на Авдіївському напрямку протягом 29 квітня. Зокрема, це відбулося в районах Новокалинового, Кераміка, Архангельська, Уманського, Сокола, Очеретиного, Калинового, Соловйового, Новопокровська, Новоселівки Першої та західніше Семенівки Донецької області.

Нагадаємо, 27 квітня речник ОК "Хортиця" Назар Волошин повідомив, що більша частина села Соловйове на Авдіївському напрямку перебувала під контролем ЗСУ. За його словами, біля Очеретиного тривали тяжкі бої.

Того ж дня у ЗМІ розповіли, що ЗС РФ продовжували тиск у районі Очеретиного Донецької області. Контроль ворога поступово розширюється.

Теги по теме
Вооруженные силы Украины Донбасс Донецкая область
Источник материала
Поделиться сюжетом