Експерт розповів, як росіяни намагаються захистити танки від українських БПЛА
Експерт розповів, як росіяни намагаються захистити танки від українських БПЛА

Експерт розповів, як росіяни намагаються захистити танки від українських БПЛА

Російським танкам Т-64 і Т-72 радянського виробництва важко працювати на фронті через атаки українських FPV-дронів.

Експерт з бронетанкової техніки, офіцер танкових військ у відставці Микола Саламаха розповів "Фокусу", що порівняно з технікою на озброєнні окупантів американські Abrams M1A1 більш захищені та маневрені, а система управління вогнем набагато технологічніша.

Як зазначається, з появою дронів на фронті обом сторонам стало складніше, оскільки танкові підрозділи поки що не знайшли адекватних заходів захисту. Російські пропагандисти заявляли про ураження Abrams дроном "Ланцет". Командир окупаційного взводу з позивним "Игла" зауважив, що раніше постійне використання безпілотників було чимось недосяжним, але зараз їх незрівнянно більше на фронті.

"Скажу, що "Zala" — номер один. Де він не може залетіти, працює "Supercam". А де вони обидва не можуть пролетіти, працює "Орлан", здалеку дивиться", — розповідав він.

Щоб захиститись від українських дронів, росіяни споряджають танки захисними конструкціями: "мангалами" і "амбарами". Ці методи працюють, але "ангар" погіршує бойові можливості військової техніки. Зокрема, вежа не може обертатися на 360 градусів, а підвищена маса призводить до втрати мобільності, погіршується і огляд для екіпажу.

На думку Саламахи, українським військовим варто також зайнятися пошуком способів захисту. Однак поки що конструктори і військова промисловість не знайшли засобів, що гарантують танкам 100%-й захист.

Підвищити живучість військової техніки могли б: придушення засобами РЕБ каналів управління БПЛА, маскування, знищення дронів стрільбою з кулеметів і застосування лазерної зброї.

Війна в Україні - боротьба з дронами

Під час наступу в районі Тернів на Донеччині, російський танк Т-72Б3М, укомплектований різноманітними системами радіоелектронної боротьби, який отримав прізвисько "цар-РЕБ", очолював атакувальне угруповання.

Як повідомляв УНІАН, у Росії був розроблений новий танк T-72B3M, призначений для придушення дронів за допомогою радіочастотних перешкод. Як відомо, наразі радіочастотні перешкоди є найкращим захистом від FPV-дронів. Однак у росіян, як завжди, пішло щось не так, і українські інженери вже розбирають трофейний танк.

За словами експертів, російські війська дедалі частіше використовують у зоні бойових дій в Україні "танки-ангари", які можуть бути обшиті навіть найпосереднісінькою бляшаною "бронею", але водночас стають недоступною ціллю для середньостатистичного FPV-дрона.

Источник материала
Поделиться сюжетом