Молода картопля, цибуля та морква: що з цінами зараз і яких змін чекати далі
Молода картопля, цибуля та морква: що з цінами зараз і яких змін чекати далі

Молода картопля, цибуля та морква: що з цінами зараз і яких змін чекати далі

Ціни на картоплю утримуються на досить високому рівні, але разом з тим залишаються доступними цибуля та морква. До якої вартості овочів готуватися далі, розповів аналітик Українського клубу аграрного бізнесу Максим Гопка в ефірі "Українського радіо".

Вже кілька місяців поспіль в Україні зростають ціни на торішню картоплю. Максим Гопка заявив, що причиною цього є зменшення посівних площ у 2023 році, а також складності зі зберіганням продукції.

Ціни на овочі. Фото: скрін youtube

"Посівні площі трохи в 2023 році зменшилися порівняно з 2022 роком, але зберігання все ж таки не було настільки розвиненим і тому ціна підскочила", - зазначив аналітик.

На даний момент картопля доступна українцям за ціною від 25 до 30 гривень, і це переважно імпортна продукція. До кінця весни вартість овочу, швидше за все, не знизиться.

Молода картопля, скріншот

Що стосується молодої картоплі, то на цей час вона вдвічі дорожча за торішню - в опті близько 50 гривень за кіло. Ціни почнуть знижуватися на початку літа, коли на ринок надходитиме картопля українського виробництва.

"Меншою ціна буде у другій половині травня. Від власного виробника почнеться в червні. І там уже ми зможемо стабілізувати ціну, вона буде нижчою, ніж зараз", - прогнозує експерт.

Овочевий ринок. Фото: скрін youtube

Водночас ціни на цибулю та моркву утримуються на рекордно низькому рівні. Деякі виробники навіть працюють в збиток. Максим Гопка вважає, що у найближчій перспективі ці овочі дорожчати не будуть.

Раніше інформаційний портал Знай повідомляв, радіти нема чому: експерти дали невтішний прогноз щодо цін на продукти в Україні.

Теги по теме
продукты
Источник материала
Поделиться сюжетом