Новий командувач ховає залишки Чорноморського флоту, - експерт
Новий командувач ховає залишки Чорноморського флоту, - експерт

Новий командувач ховає залишки Чорноморського флоту, - експерт

Російських кораблів немає у Чорному та Азовському морях. Це пов'язано, зокрема, зі зміною командувача Чорноморського флоту РФ. Завдання нового очільника ЧФ Сергія Пінчука - зберегти залишки суден.

Про це в ефірі Radio NV розповів військово-морський експерт Defence Express, капітан першого рангу у відставці Володимир Заблоцький. Як зазначив експерт, новий командувач не особливо активно себе поводить.

"А він і зробити фактично нічого не може, бо кораблі, які він має в своєму розпорядженні, заточені на що? Вони заточені на класичну війну минулого, а не на війну майбутнього, елементи якої ми спостерігаємо вже тут. Він може обстрілювати Україну "Калібрами", але не робить цього, бо знає, що "Калібри", по-перше, перехоплять, вони будуть збиті; а по-друге, він не хоче ризикувати носіями "Калібрів", бо це все ж таки, як-не-як, а потенціал. На мирних перемовинах, можливо, якісь преференції будуть, якщо флот збережеться, а якщо ні - то ні", - сказав Заблоцький

Україна фіксувала кораблі-носії на бойовому чергуванні. Два підводних човни здійснили два пуски по чотири "Калібри", тобто вісім ракет, шість з яких було збито. Про дві інші наше командування Повітряних сил не повідомляє, бо, можливо, вони десь "загубились".

"Командувач Чорноморським флотом (або краще сказати, флотилією, хоча формально він залишається флотом) робить все, щоб заховати, приховати, убезпечити ці кораблі; зарезервувати за собою, тобто за Москвою, право мати якийсь аргумент на мирних перемовинах у майбутньому. Але ми спостерігаємо також не просто евакуацію, ми спостерігаємо переведення кораблів (а це вже багато про що говорить) з суднобудівного заводу, наприклад, у Керчі на Волгу в Зеленодольськ. Два малих ракетних кораблі типу "Каракурт" (це майбутні носії "Калібрів") вони перевели туди для добудови. Бо не сподіваються утримати, по-перше, Крим, я так вважаю, і добудувати їх на півострові тим більше, бо в них виникають щодня нові проблеми, і до того ж це небезпечно", - сказав експерт.

По-друге, з Севастополя вже другий місяць триває евакуація майна технічного управління Чорноморського флоту. Йдеться про те, що забезпечити базування в портах Кавказу, зокрема на окупованій території Грузії, неможливо без запасних частин, без необхідності робити ремонти. Все це є лише в Севастополі, але там небезпечно.

"Тому вони це все вантажать на десантні кораблі, тому вони туди ходять, ризикуючи, і вивозять все необхідне - запасні частини, комплектуючі і інше. Можливо наступною буде евакуація боєкомплектів, пального і іншого. Ось так виглядає зараз Чорноморський флот, тобто він вже працює на евакуацію і це добре", - підсумував експерт.

Чорноморський флот РФ - останні новини

Як розповів речник Сил оборони півдня України Дмитро Плетенчук в ефірі телемарафону, РФ вимушена розвідувати територію над Україною великої кількістю дронів. Також він розповів про залишки Чорноморського флоту РФстаном на квітень 2024 року. 

"У них немає іншого вибору (окрім яку запускати дрони - УНІАН), це вимушена міра. Вони могли б використовувати для цього штатно розвідувальні кораблі, але він у них фактично залишився лише один. Ще два знаходяться за акваторією, а "Іван Хурс" отримав пошкодження обладнання. Втрата двох одиниць А-50, які викривали ситуацію на всій лінії зіткнення, недоступні також", - сказав він.

Источник материала
Поделиться сюжетом