Церковне свято 30 квітня: що не можна робити у Страсний вівторок
Церковне свято 30 квітня: що не можна робити у Страсний вівторок

Церковне свято 30 квітня: що не можна робити у Страсний вівторок

Дізнайтесь цікаву інформацію про релігійне свято, яке відзначають 30 квітня і що не можна робити в цей святий день.

Свято 30 квітня має особливе духовне значення: дізнайтесь, яке церковне свято, має свої особливі традиції, історію походження та звичаї, яких варто дотримуватись.

Дізнайтеся, що дозволено і категорично заборонено робити у Великий вівторок, апостола Якова, брата святого Іоанна Богослова.

Яке свято 30 квітня

В Україні та світі 30 квітня відзначають такі свята:

Церковне свято 30 квітня

За новим церковним календарем, 30 квітня в Україні триває Страсний тиждень. 30 квітня у Великий вівторок вшановується пам'ять апостола Якова, брата святого Іоанна Богослова.

30 квітня в церкві проводять служби та згадують останню проповідь Христа в Єрусалимському храмі. Тоді Ісус викрив фарисеїв і книжників і розповів кілька притч: про Страшний суд, кінець світу, десять дів, таланти і данину кесарю.

У цей день в храмах проходять богослужіння: утреня, Великопісні години з читанням Євангелія, вечірня з Літургією Передосвячених Дарів та велике повечір'я.

Реформа церковного календаря в Україні

Реформа церковного календаря в Україні — процес впровадження нового стилю, тобто григоріанського або новоюліанського календарів, замість старого стилю (юліанського календаря) українськими церквами. З початком російсько-української війни та після того, коли 16 листопада 2017 року Різдво Христове 25 грудня за григоріанським календарем стало державним вихідним в Україні, питання щодо переходу українських релігійних організацій на григоріанський/новоюліанський календар активізується щороку з наближенням Різдва Христового.

Питання календарної реформи гостро постало після початку повномасштабного російського вторгнення в Україні 2022 року, адже, як стверджують деякі публіцисти та церковники, через використання старого стилю разом з Російською православною церквою Україна перебуває у сфері "російського світу". Як і предстоятель ПЦУ митрополит Епіфаній, так і предстоятель УГКЦ верховний архиєпископ Святослав,висловили підтримку щодо проведення календарної реформи в Україні, пише Вікіпедія.

Що не можна робити в Великий вівторок

День Ангела 30 квітня

30 квітня свої іменини відзначають власники таких імен як Василь, Гнат, Клим, Максим, Микита, Яків.

Більше цікавих новин:

Источник материала
Поделиться сюжетом