В Україні є проблеми з електроенергією, де відключають світло: графіки та обмеження
В Україні є проблеми з електроенергією, де відключають світло: графіки та обмеження

В Україні є проблеми з електроенергією, де відключають світло: графіки та обмеження

В Україні 29 квітня діють графіки відключень світла для побутових споживачів у Харківській області та для промислових – у Кривому Розі. В інших регіонах обмеження поки що не встановлені, але жителів країни просять економити електроенергію.

Про поточну ситуацію розповіли у Міністерстві енергетики. Також повідомляється, що на сході країни Росія атакувала енергетичний об'єкт.

"Пошкоджено обладнання, відключалася повітряна лінія. На Донеччині вчора вдень (28 квітня. – Ред.) через знеструмлення однієї з повітряних ліній обленерго знеструмлювалася підстанція та підключені до неї побутові споживачі", – розповіли в Міненерго.

Відключення електроенергії у Харкові: які графіки діють

З 28 квітня графіки відключень у Харкові та області оновили. Однак з цієї дати гарантованих відключень менше не стало – світло, як і раніше, вимикають як мінімум на 3 години на добу.

Діятиме нинішній графік до 30 квітня. У кожного споживача – по чотири режими подачі електрики на добу:

  • червоний – електроенергія відключена;
  • жовтий – оперативні перемикання;
  • зелений – відключення відсутні;
  • перекреслений жовтий – можливі відключення через пікове споживання або оперативне перемикання.

При цьому енергетики попереджають: відключення можуть бути не за графіком. "Якщо відключення тривало більше, ніж очікувалося, це свідчить про те, що дефіцит електроенергії зберігався", – повідомили в "Харківобленерго".

Також тривалість відключень може змінюватись через те, що енергетикам потрібен час для виїзду на включення обладнання (так звані оперативні перемикання). Цей час може збільшуватися через повітряні тривоги, адже під час них персонал має залишати енергетичні об'єкти через питання безпеки, пояснили в компанії.

Окрім цього, постійні перемикання негативно впливають ресурс устаткування, у результаті можуть виникати додаткові аварійні ситуації. "Тому, на жаль, є випадки, коли в тому самому районі частина абонентів відключається на більш тривалий час", – визнали енергетики.

Українців просять економити струм

В експертному середовищі прогнозують, що влітку українці можуть зіткнутися з відключеннями та обмеженнями споживання електроенергії. Очікується, що відключення можуть відбуватися у другій половині липня та у серпні. У зв'язку з цим енергетики закликають українців вже зараз заощаджувати електроенергію – аби не створювати зайвого навантаження на мережу.

Найпростіший спосіб – не використовувати одночасно енерговитратні прилади. Як розповів гендиректор енергетичної компанії Yasno Сергій Коваленко, найбільше електрики "їсть" електроплита – близько 3,5 кВт*год. Далі йдуть:

  • праска, фен, електрочайник – близько 2,2 кВт*год.
  • обігрівач, бойлер, пилосос – близько 2 кВт*год.;
  • електрична духовка – близько 1,6 кВт*год.;
  • кавомашина – близько 1,5 кВт*год.;
  • мікрохвильова піч – близько 0,8 кВт*год.;
  • пральна машина, кондиціонер – близько 0,7 кВт*год.

У свою чергу, у Київській міській держадміністрації ( КМДА ) раніше наголосили: орієнтовне навантаження на квартиру має становити 5-10 кВт. Т. е. одночасно можна включити, наприклад, електроплиту та пральну машину. А ось прасування одягу чи прання краще відкласти на час, коли один із уже включених приладів припинить роботу.

Як повідомляв OBOZ.UA, тим часом уряд продовжив дію пільгової ціни на електроенергію для населення. Термін продовжили на 1 місяць до 31 травня.

Лише перевірена інформація в нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та у Viber. Не ведіться на фейки!

Источник материала
Поделиться сюжетом