Експорт із Туреччини до Росії різко впав за перші три місяці 2024 року — FT
Експорт із Туреччини до Росії різко впав за перші три місяці 2024 року — FT

Експорт із Туреччини до Росії різко впав за перші три місяці 2024 року — FT

Експорт із Туреччини до Росії різко впав за перші три місяці 2024 року — FT

Торгівля Туреччини з Росією скорочується після тиску США.

Турецький експорт до Росії різко впав на початку 2024 року, що свідчить про те, що запроваджені США обмеження на торгівлю товарами, які Москва використовує у своїй війні в Україні, починають приносити свої плоди. Експорт з Туреччини до Росії за перші три місяці цього року впав на третину порівняно з аналогічним періодом 2023 року до 2,1 млрд доларів, згідно з підрахунками Financial Times, зробленими на основі даних Турецького статистичного інституту.

Зниження відбулося після того, як наприкінці грудня адміністрація Байдена видала указ, який надає Міністерству фінансів повноваження накладати вторинні санкції на банки, якщо вони мають справу з компаніями, що підпадають під американські заборони через їхні зв'язки з російським військово-промисловим комплексом. Білий дім застосував цей захід у спробі перешкодити торгівлі такими товарами, як мікрочіпи, які потрібні Владіміру Путіну для його війни проти України.

Туреччина належить до групи країн, які зафіксували значне зростання торгівлі цими так званими пріоритетними товарами для ведення бойових дій після того, як Росія розпочала повномасштабне вторгнення в Україну. США разом зі своїми партнерами, зокрема з ЄС, лобіювали уряди, в тому числі й Анкари, з метою обмеження цієї торгівлі. Виконавчий указ розглядався Вашингтоном як спосіб чинити тиск безпосередньо на приватний сектор, оскільки міжнародні банки значною мірою покладаються на свій доступ до американської фінансової системи.

Речник Кремля Дмітрій Пєсков заявив раніше цього місяця, що Росія і Туреччина "постійно підтримують контакти на робочому рівні з усіх фінансових питань, шукаючи вихід із ситуації, що склалася".

Союзники України визначили "високопріоритетні" товари, які викликають у них особливе занепокоєння щодо потрапляння до російського оборонного сектору — до цього списку увійшли шарикопідшипники, лазери й комп'ютерне обладнання. Експорт більшості таких товарів з Туреччини становив 8,8 млн доларів у грудні, потім впав до 2,2 млн доларів у лютому і дещо відновився до 5,2 млн доларів у березні.

Нагадаємо, що президент Туреччини Реджеп Ердоган прагне підтримувати відносини з Владіміром Путіним у сфері енергетики. Крім того, Туреччина віддає перевагу збереженню російської системи протиповітряної оборони, навіть якщо це означає неможливість купувати винищувачі F-35. 

 

Источник материала
Поделиться сюжетом