Старенькі Як-52 насторожі захисту від ворожих "Шахедів": чому вони такі корисні, — Братчук
Старенькі Як-52 насторожі захисту від ворожих "Шахедів": чому вони такі корисні, — Братчук

Старенькі Як-52 насторожі захисту від ворожих "Шахедів": чому вони такі корисні, — Братчук

Збивати дрони-камікадзе такими літаками значно дешевше, ніж перехоплювати їх за допомогою винищувача. До того ж, значно менший ризик для пілота влетіти в шматки розірваного дрона та пошкодити літак, каже військовий.

Знищенна ціль ворога в будь-який метод і будь-якими засобами — це вже результат, який рятує життя. У використання стареньких Як-52 з кулеметами немає нічого дивного, адже літак є літак і головне питання в ефективності, а вона дійсно є. Про це в інтерв'ю Фокусу розповів речник української добровольчої армії "Південь" Сергій Братчук.

Він зазначає, що ідея застосування подібної легкої цивільної авіації, в тому числі Як-52, що збив коштовний дрон-розвідник окупантів на Одещині, у військових колах з'явилась на початку осені минулого року. Нарешті вдалося реалізувати цю задумку на практиці й вона показала себе успішною.

"Подібний підхід для захисту від дронів використовує, наприклад, Бразилія, — зазначає Братчук. — Це значно дешевше, ніж перехоплювати дрон за допомогою винищувача. До того ж, значно менший ризик для пілота влетіти в шматки розірваного дрона та пошкодити літак".

Така легка авіація, яку можна оснастити різними засобами типу кулеметів чи РЕБ гарно підходить для боротьби з БПЛА. Швидкість у них приблизно рівна, а керувати маленькими літачками можуть ті пілоти, які вже вичерпали свій фізичний ресурс для польотів на понадзвукових швидкостях, каже військовий.

"Такі літачки можуть патрулювати окремі ділянки неба, адже всі маршрути "Шахедів" давно відомі, — зазначає Братчук. — Зараз ворог намагається їх запускати й по житловій інфраструктурі й на порт і на інші важливі для життя Одеси місцях".

Перехоплення "Шахедів" до того, як вони наблизились до міста є вкрай важливим, акцентує експерт. Саме завдяки ранішньому перехопленню можна позбутись ризиків серед мирного населення та руйнувань. Братчук сподівається, що подібний приклад боротьби з дронами-камікадзе буде активно поширюватись не тільки на Одещині, але й в інших містах.

Нагадаємо, 27 квітня дрони СБУ вивели з ладу НПЗ під Краснодаром.

Також в ЗСУ показали збитий російський "Орлан-10". В ньому застосовують баклажку замість бака.

Теги по теме
авиация
Источник материала
Поделиться сюжетом