В Росії закінчується бензин через атаки українських дронів по НПЗ — Politico
В Росії закінчується бензин через атаки українських дронів по НПЗ — Politico

В Росії закінчується бензин через атаки українських дронів по НПЗ — Politico

В Росії закінчується бензин через атаки українських дронів по НПЗ — Politico

Москва скоротила експорт палива до майже історичного мінімуму.

Сплеск ударів українських безпілотників по нафтопереробних заводах у глибині Росії змусив Кремль захищати власну територію, водночас воюючи проти свого сусіда. Але ці атаки також призвели до немислимого — у Росії закінчується бензин.

Ціни на дизельне паливо для російських споживачів стрімко зросли, збільшившись майже на 10% лише за останній тиждень, згідно з урядовими даними. Вартість бензину також досягла шестимісячного максимуму, збільшившись більш ніж на 20% з початку року, оскільки все більше заводів змушені призупиняти виробництво, повідомляє Politico.

В результаті Москва скоротила експорт палива до майже історичного мінімуму, відвантаживши минулого тижня трохи більше ніж 712 тисяч тонн дизельного палива і газойлю, порівняно з понад 844 тисячами за той же тиждень у 2023 році. Для Москви це і політична, і військова проблема.

Крім того, що дешеве паливо необхідне для військових зусиль Росії, воно є одною з основних пропозицій Владіміра Путіна для населення. Виступаючи перед місцевими ЗМІ цього тижня, Ігор Юшков, аналітик російського Фонду національної енергетичної безпеки, сказав, що ціни навряд чи знизяться найближчим часом — і країні, можливо, навіть доведеться імпортувати бензин із запасів, що зберігаються в сусідній Білорусі.

У той час як більшість західних країн припинили імпорт російських нафтопродуктів, таких як бензин і дизельне паливо, Об'єднані Арабські Емірати, а також кілька південноамериканських і північноафриканських країн продовжують їх купувати, щоб скористатися перевагами низьких цін або реекспортувати їх. Тепер Москві доведеться обирати між максимізацією грошових потоків, що наповнюють її військову казну, і забезпеченням своїх солдатів і цивільних пальним для заправки танків.

Нагадаємо, що раніше телеканал CNN писав, що українським безпілотникам зі штучним інтелектом вдається підривати енергетичну галузь Росії. Такі безпілотники краще орієнтуються в просторі та уникають перешкод. Крім того, газета The Washington Post зазначала, що атаки України на російські НПЗ посилюють напруженість у відносинах з США. Представник США вважає, що зростання цін на енергоносії ризикує послабити європейську підтримку допомоги Україні.

 

Источник материала
Поделиться сюжетом