До стажу зарахують не всю роботу: частині українців по-новому призначать пенсію
До стажу зарахують не всю роботу: частині українців по-новому призначать пенсію

До стажу зарахують не всю роботу: частині українців по-новому призначать пенсію

В Україні спрощено механізм відновлення виплат для кримчан. Робота у Росії не зараховуватиметься до стажу при призначенні пенсії, розповіли в Мінсоцполітики.

В Україні частині громадян пенсії призначатимуть по-новому. Це стосується тих, хто проживав на тимчасово окупованих територіях або працював за кордоном. Детальніше про це розповіли в Міністерстві соцполітики.

Після початку повномасштабного вторгнення Україна розірвала дипломатичні відносини з Росією, у результаті контакти й документообіг припинилися, тому обмін документами, які засвідчували б трудовий стаж та суму заробітку неможливий. Громадяни, які переїхали з ТОТ не могли підтвердити, що вони не отримують пенсію від ПФ РФ для призначення виплат в Україні.

Також Україна вийшла з Угоди між державами-учасницями СНД про гарантії прав громадян щодо пенсійного забезпечення. Тому українці, які працювали у РФ, Білорусі, Вірменії, Казахстані, Киргизстані, Таджикистані, Туркменістані, Узбекистані не могли включати періоди роботи у стаж в Україні. Це призводило до зменшення пенсійних прав та розміру пенсій.

25 квітня Рада ухвалила закон №9453, який вирішує ці та інші проблеми у сфері пенсійного забезпечення. А саме було спрощено механізм відновлення виплати пенсій для кримчан та скасовано вимогу отримання інформації від ПФ РФ. Тому тим, хто переїхав з Криму, необхідно подати заяву, в якій зазначено, що особа не отримує виплати в окупованому Криму та хоче мати їх на підконтрольній Києву території. Для розрахунку пенсій потрібно надати трудову книжку чи пенсійну справу (за наявності).

Крім цього, враховуватиметься стаж, одержаний в іншій країні, навіть якщо не укладено угоду щодо пенсійного забезпечення з цією державою. Для цього до ПФУ потрібно подати документ, який підтверджує роботу за кордоном. Натомість для визначення розміру пенсії враховуватимуться лише внески / ЄСВ, сплачені в Україні. Проте до стажу в Україні не зараховуватимуть роботу у РФ після 2014 року.

Нагадаємо, громадяни можуть збільшити розмір своєї майбутньої пенсії. Для цього потрібно відмовитися від виходу на заслужений відпочинок у 60 років та продовжити працювати.

Раніше стало відомо, що в травні частина пенсіонерів може отримати надбавку. Це стосується тих, кому виповнилося 70 та більше років, та чий розмір пенсії не перевищує 10 340,35 гривні.

Теги по теме
Крым Деньги выплаты призначення
Источник материала
Поделиться сюжетом