19 мая, воскресенье
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Виїзд з України: як зміняться правила перетину кордону для чоловіків у травні
Виїзд з України: як зміняться правила перетину кордону для чоловіків у травні

Виїзд з України: як зміняться правила перетину кордону для чоловіків у травні

За словами юриста Антона Ревенка, новий закон про мобілізацію, який набуде чинності найближчими тижнями, не містить істотних змін у правилах. При цьому нові особливості в ньому є.

В Україні діє воєнний стан і загальна мобілізація, у зв'язку з чим для військовозобов'язаних чоловіків віком від 18 до 60 років діють обмеження на перетин кордону. "Факти" розповіли, як зміняться правила з 1 травня.

18 травня набуде чинності новий закон про мобілізацію, проте його норми практично не змінюють правила перетину кордону для чоловічого населення країни. Цей процес і далі регулюватиметься правилами, які встановлені постановою Кабінету міністрів №57.

Член Асоціації правників України, юрист-практик у сфері військового права та мобілізації Антон Ревенко в коментарі журналістам розповів, що в останньому весняному місяці дійсно мало що зміниться, але нові певні особливості все ж таки є.

Наприклад, новий закон внесе зміни до частини 6 статті 22 закону України "Про мобілізацію та мобілізаційну підготовку". Там сказано, що в цей період чоловіки у віці від 18 до 60 років повинні будуть мати при собі обов'язково військово-обліковий документ і пред'являти його на вимогу співробітників ТЦК і СП, поліцейських, а також представників ДПСУ в прикордонній смузі.

"Тож фактично з 18 травня 2024 року всі, хто має право на відстрочку, зобов'язані пред'явити на кордоні всі документи, які передбачають правила перетину кордону для чоловіків, зокрема й військово-обліковий документ, — заявив Антон Ревенко.

Нагадаємо, 28 квітня повідомлялося, що військові можуть виїхати з України під час відпустки, однак для цього необхідно буде зібрати певні документи. Рішення про те, чи дозволяти бійцю ЗСУ покинути межі країни під час відпустки ухвалює командир частини. Попередити про свої плани необхідно мінімум за 15 днів, проте військовослужбовцю можуть і відмовити.

Теги по теме
Закон
Источник материала
Поделиться сюжетом