Створили фейкові акаунти Малюка та Буданова: у Києві СБУ затримала проросійських хакерів. Фото і подробиці
Створили фейкові акаунти Малюка та Буданова: у Києві СБУ затримала проросійських хакерів. Фото і подробиці

Створили фейкові акаунти Малюка та Буданова: у Києві СБУ затримала проросійських хакерів. Фото і подробиці

Співроібтники СБУ викрили та затримали у Києві проросійських хакерів. Зловмисники створили фейкові акаунти, зокрема,  керівників українських спецслужб – Василя Малюка та Кирила Буданова.

Про це повідомили в пресслужбі Служби безпеки України. Підозрюваним загрожує до 7 років тюрми.

"Служба безпеки ліквідувала у Києві ботоферми, які проводили інформаційні диверсії на користь російської розвідки. У ході комплексних заходів затримано двох організаторів, які масово поширювали дезінформацію про війну в Україні та намагались штучно дискредитувати Сили оборони. Для цього створювали фейкові акаунти у соцмережах та месенджерах, зокрема від імені голови Служби безпеки (Василя Малюка. – Ред.) та начальника ГУР МО (Кирила Буданова. – Ред.)", – розповіли в пресслужбі.

Як зазначили в Службі безпеки, аби створити видимість "справжніх" сторінок, на цих акаунтах перепощували офіційні дописи від СБУ та ГУР. Втім, в особистих повідомленнях зловмисники виманювали у людей гроші та пропонували свою "допомогу".

Також вони реєстрували фейкові сторінки українців з різних регіонів як у Facebook, Twitter, Instagram і Tik-Tok, так і в російських "Однокласниках" та "Вконтакте". Загалом потужності ботоферми дозволяли її організаторам щодня генерувати понад 1 тис. фейкових акаунтів. Для їхнього адміністрування фігуранти встановили у власних помешканнях спеціалізовані програмно-апаратні комплекси.

"Зловмисники координували свої дії з представниками російської розвідки, від яких отримували "методички" для проведення підривної діяльності. У такий спосіб ворог сподівався розхитати суспільно-політичну обстановку в Україні та зашкодити іміджу нашої держави на міжнародній арені", – додали в пресслужбі.

Під час обшуків в помешканнях організаторів ботоферм було знайдено та вилучено ⁠спеціалізоване обладнання для "вирощування" вигаданих інтернет-адрес;  ⁠сім-карти мобільних операторів, на які реєстрували підконтрольні акаунти. Також у зловмисників вилучено незареєстровану вогнепальну зброю з боєприпасами до неї та бойові гранати.

Зловмисникам повідомлено про підозру – вони перебувають під вартою.

Як повідомляв OBOZ.UA, контррозвідники Служби безпеки викрили в Слов’янську 25-річну агентку воєнної розвідки Росія, яка збирала дані про передислокацію підрозділів ЗСУ до передової. Серед іншого, жінка шпигувала за понтонними переправами через річки Донеччини.

Лише перевірена інформація у нас в Telegram-каналі OBOZ.UA та у Viber. Не ведіться на фейки!

Источник материала
Поделиться сюжетом