Мобілізація за новим законом: яким може бути покарання, якщо не оновити дані в ТЦК
Мобілізація за новим законом: яким може бути покарання, якщо не оновити дані в ТЦК

Мобілізація за новим законом: яким може бути покарання, якщо не оновити дані в ТЦК

За словами адвокатки Дар'ї Тарасенко, накладення штрафу за недотримання вимоги щодо поновлення персональних даних не відміняє для військовозобов’язаного необхідності неодмінно зробити це.

З 18 травня цьогоріч мобілізація в Україні відбуватиметься відповідно до нового закону №10449, і однією з основних його вимог є поновлення персональних даних у територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки (ТЦК та СП). Якими можуть бути наслідки за недотримання цієї вимоги, розповіла у власному телеграм-каналі адвокатка Дар’я Тарасенко.

Насамперед вона зазначила, що після набуття чинності новим законом про мобілізацію, що станеться 18 травня, військовозобов’язані повинні обов’язково прибути у ТЦК для уточнення своїх даних. У разі неявки до ТЦК протягом двох місяців, тобто до 18 липня, до військовозобов’язаного може бути застосовано покарання.

За словами юристки, такі дії, вірніше їх відсутність з боку військовозобов’язаного, кваліфікуються як порушення згідно із ст. 210-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення. При цьому, вчинені під час воєнного стану, вони передбачають накладення штрафу у розмірі від 3400 гривень до 5100 гривень.

Проте адвокатка наголосила на тому, що накладення штрафу не відміняє для військовозобов’язаного необхідності поновити у ТЦК свої персональні дані.

"Верховна Рада планує суттєво збільшити розмір цих штрафів, відповідний законопроєкт знаходиться на розгляді та готується до другого читання", — нагадала правозахисниця.

Крім того, Тарасенко додала, що у разі ігнорування військовозобов’язаним виконання вимог нового закону про мобілізацію регіональні ТЦК та СП мають право звернутися до суду для застосування ще й інших заходів впливу, наприклад, в обмеженні керування автівкою.

Які ще обов’язки в українців виникають з 18 травня

Насамперед чоловіки віком з 18 до 60 років мають носити при собі військово-обліковий документ і на вимогу уповноважених осіб пред’являти його. Крім уточнення персональних даних, військовозобов’язані повинні з’являтися на виклик до ТЦК, а якщо через певні причини чоловік не може це зробити у встановлений термін, то обов’язково повідомляти про це.

Військовозобов’язані також повинні:

  • проходити медкомісію у ВЛК;
  • надавати рухоме і нерухоме майно Силам оборони країни, цивільній обороні з компенсацією вартості державою;
  • приписатися до військових частин чи формувань — це стосується призовників і резервістів.

До того ж військовозобов’язані можуть бути залучені до оборонних або мобілізаційних робіт.

Важливо Мобілізація інвалідів: кого можуть призвати до ЗСУ з 1 травня

Нагадаємо, Фокус 27 квітня писав про те, як отримати відстрочку і які документи потрібні для ТЦК та СП.

Також Фокус повідомляв, чи забиратимуть житло й авто, за словами юристів, якщо не оновити дані у ТЦК.

Теги по теме
Украина Закон
Источник материала
Поделиться сюжетом