Україна вийшла на довоєнний рівень експорту: як вдалося стільки продати
Україна вийшла на довоєнний рівень експорту: як вдалося стільки продати

Україна вийшла на довоєнний рівень експорту: як вдалося стільки продати

У квітні Україна досягла рекордного рівня експорту й перевищила довоєнні показники. Це стало можливим завдяки морському коридору, страхуванню воєнних ризиків та збільшенню пропускної спроможності з Молдовою та Румунією.

Про це повідомили у Міністерстві економіки. За підрахунками першого віцепрем’єр-міністра України – міністра економіки Юлія Свириденко, за минулий місяць за кордон було продано понад 13 млн тонн товарів, що перевершило показники лютого 2022 року. Загалом експорт у квітні сягнув $3,3 млрд.

"Заходи з відновлення та нарощування експорту, які вживає Уряд України спільно з нашими міжнародними партнерами, дають чудовий результат. За підсумками квітня маємо рекордний з часу широкомасштабного вторгнення Росії в Україну обсяг експорту – 13,1 млн тонн. Це на 1,3 млн тонн більше, ніж в березні. І більше, ніж Україна експортувала в лютому 2022 року. Працюємо далі над нарощенням обсягів експорту, передовсім несировинного, адже важлива складова нашої політики "Зроблено в Україні". Разом зі збільшенням обсягів виробництва та залученням інвестицій у реальний сектор це сприятиме розвитку економіки", - зазначила Юлія Свириденко.

Міністерка пояснила, зростання показників експорту декількома чинниками:

  • відкриттям альтернативного морського коридору влітку минулого року для експорту зерна та металу;
  • програмою страхування суден UNITY, яку було створена спільно з британським урядом та пулом страхових компаній;
  • розширенням пропускної здатності Ліній Солідарності (зокрема з Молдовою і Румунією), а також покращення умов транспортування вантажів залізницею до дунайських портів.

Втім раніше OBOZ.UA повідомляв, що сухопутний експорт з України може зіткнутися з новими викликами. Зокрема, у Польщі розглядають застосування жорстких торгових обмежень щодо українських продуктів. Серед іншого йдеться про введення додаткового 8% податку на додану вартість (ПДВ) для рослинної олії та обмеження поставок цукру з України.

Крім того, єврокомісар від Польщі Януш Войцеховський, відповідальний у ЄК за сільське господарство, вже погрожував зірвати продовження торговельних преференцій ЄС для України. Серед іншого єврокомісар вимагав заборонити імпорт українського зерна, а також запровадити квоти на цукор та м'ясо птиці.

Тільки перевірена інформація в нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та у Viber. Не ведіться на фейки!

Источник материала
Поделиться сюжетом